Pioner, pioner, överallt pioner
- Det är mängden som är maffig så det gör inget att vi inte har så många arter.Det tycker Gunvor Bering i Burgsvik, som tillsammans med maken Gustav har en alldeles egen "pionskog". Bland de omkring 300 plantor som frodas på den stora tomten är buskpionerna i majoritet. Några finns på framsidan av huset och de var i full blom i torsdags.
Pionälskare. Gunvor och Gunnar Bering har en egen "pionskog" bakom huset. Vid väggen står moderbusken till de flesta av de omkring 300 pionplantorna som paret dragit upp från frö.foto: rolf jönsson
Foto: Rolf Jönsson
Intill det stora trähuset står ursprunget till parets passion för pioner. En ljust rosa blommande "moderbuske" som de fick för kanske tjugo år sedan av svågern. Den väckte lusten för fler, och dess frö har genom åren gett upphov till många nya varianter.
Bara ett tiotal av trädgårdens pioner är köpta. Alla andra kommer från egna frösådder. Var och en av avkommorna skiljer sig något i färg och form.
- Det är bara en som fått smala, glesa kronblad som vi blivit besvikna på. Den kommer vi att gräva upp.
Lite har Gunvor och Gustav försökt sig på att styra korsningen mellan den stora moderbusken och dels en speciell rosa och en vit genom att pollinera för hand. Resultatet har inte visat sig än då det tar fem, sex år efter sådd innan buskpionen blommar.
"En hönsflock" tyckte någon att den vitblommande busken ser ut som. Varje blomma kan bli 24 centimeter i diameter!
Det måste se fantastiskt ut när "pionskogen" bakom huset blommar. Det är precis i början nu. Några har slagit ut, knopparna sväller, och med några dagars sol och värme kommer det att explodera.
Men underbart är kort. Om några veckor är det över för i år.
- Början av juni är den bästa tiden här, tycker Gunvor.
- Men nästan året runt har vi något som blommar. Och jag rekommenderar alla att skaffa en buske hybridkejsarolvon. Vår började blomma före jul och höll på till fram i mars.
För visst finns det annat än pioner som attraherar de pensionerade trädgårdsentusiasterna. I träden klättrar rosor och klematis, bambu och kaprifol bildar en överraskande kombination, perenner finns i arrangemang kallade "kryddklockan", "fjärilskaféet" och liknande. Det finns mycket att upptäcka. Trädgården är en pågående process för dessa händiga amatörer.
Och det mesta är frösått. Som medlem i Sällskapet trädgårdsamatörerna har Gunvor tillgång till medlemmarnas fröer och läser noga frölistorna under vintern.
Hon har arbetat på bibliotek och kallar sig själv "systematisk", och har listor över allt som finns i trädgården. Pionerna har en egen pionpärm.
Bland småplantorna finns kryddbuske och kejsarträd och en "barnkammare" med ännu fler pioner. Utplanterat finns fikonträd, mullbär, epåletträd, judasträd, kivi, katsura, kaukasisk vingnöt, klöveralm, och mängder av lavendel som ramar in den rosablommande rosen The Fairy, för att bara nämna något.
Och ändå är det bara åtta år sedan paret flyttade in för gott i Gustavs föräldrahem.
- Våra barn kallar oss "blommomaner". Men det är inte så noga, vi hasar över trädgården nån gång ibland, säger Gunvor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!