Piren rustas för vintern

Efter många år av förfall har nu det omfattande reparationsarbetet av pirerna i Herrviks hamn påbörjats i höstliga vindar.- En vinter till och de hade förstörts ännu mer, konstaterar Gert Jacobsson, en av arbetarna på piren.

<7GT_Bildrubrik>Lyft</7GT_Bildrubrik>. I går kunde ett antal stora stenblock som lossnat från piren bärgas ur havet. Reparationerna blir ett lyft för hela Herrvik, anser många i trakten.

<7GT_Bildrubrik>Lyft</7GT_Bildrubrik>. I går kunde ett antal stora stenblock som lossnat från piren bärgas ur havet. Reparationerna blir ett lyft för hela Herrvik, anser många i trakten.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-11-12 04:00
Pirerna i Herrviks hamn byggdes redan på 1920-talet. Vädrets makter och bristande underhåll har gått hårt åt de två stenpirerna, och i våras beviljade kommunstyrelsen reparationer för sex miljoner kronor.
Sedan en månad tillbaka är arbetet igång.
- Det är inte den ultimata årstiden för sånt här arbete, men det är bättre att göra det nu än att vänta en vinter till, konstaterar Kurt Nilsson, en av arbetarna.

Pir-nivån ska höjas
Under årens lopp har sten lossnat från pirarna och ramlat ner i havet.
När det gäller den sydligaste av de två pirerna, ingår i reparationsplanen att plocka av de stenar som ligger som ytskikt ovanpå själva piren. Därefter ska pir-nivån höjas med tio centimeter, för att ge en stabilare grund, och slutligen ska all sten läggas på igen.
Arbetet med att plocka stenen av ytan har redan påbörjats, men i de kraftiga vindarna som rådde i tisdags spolades många av de stora stenblocken, bortåt en halvmeter i sida, ner i havet.

Bärgning av stenblock
I går hade därmed en dykfirma kallats in för att hjälpa till med bärgningen av stenblocken.
- Det är ett tiotal stora stenblock som ska upp, och många mindre, berättar Gert Jacobsson, som tillsammans med Olle Sund ledde dykarbetet från ovan ytan.
I det sjugradiga, grumliga vattnet arbetade Thom Davidsson på cirka fem meters djup med att lokalisera stenblocken som sedan lyftes ur havet med maskinell hjälp.
- Det är lite tålamodskrävande, medger Kurt Nilsson.
Reparationerna i Herrvik beräknas pågå fram till i maj nästa år, med avbrott för de värsta vintermånaderna.
- Vi är oerhört väderstyrda. I januari och februari kommer vi sannolikt inte att kunna arbeta här alls på grund av snö, is och kraftig vind, säger Kurt Nilsson, som dock inte tycks lida nämnvärt av arbetsförhållandena.
- Man får frisk luft, och det är kallt nog så bakterierna försvinner, skrattar han.
Även de som bor och arbetar i trakten är nöjda med att arbetet nu påbörjats. Längre in i hamnen ägnade flertalet personer gårdagen åt att ta upp sina båtar och rusta dem för vintern.
- Det är bra att de gör något åt det, annars försvinner ju pirerna helt, säger Hans- Agne Liljebäck.
- Det kanske inte blir mer verksamhet här för det, men det blir bättre för den verksamhet som redan är, menar Holger Lange.

Inte enbart positiva
Båtägarna i hamnen är dock inte enbart positiva.
- När nordostvinden ligger på, så blåser det rakt in i hamnen, mellan pirerna. Vattennivån höjs med bortåt en meter i hela hamnen, säger Thomas Munck, som arbetar med sin båt i hamnen.
- Pirerna skulle ligga lite mer omlott, resonerar Theo Wa de Pohl och måttar med händerna.
De båda får medhåll av Fredrik Engström ett stycke därifrån. Han har precis fått upp sin båt ur vattnet.
- Förr fanns det ett par stränder inne i hamnen, som tog en hel del av kraften från havet. Nu är det bara hårda ytor, pirer och kajer, konstaterar Fredrik Engström, som även han är nöjd med reparationerna längre ut.
Gotlands kommuns hamnchef Mats Eriksson konstaterar att det inte är aktuellt med en förlängning av någon av pirerna:
- Hade vi byggt dem i dag hade vi kanske gjort annorlunda, men nu handlar det också om att bevara ett kulturarv, säger Mats Eriksson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om