Plan för sprututbyte på Gotland snart klar

Arbetet med att införa sprututbyte för missbrukare som injicerar har nu tagit fart på Gotland. En arbetsgrupp har bildats och förhoppningen är att man ska kunna presentera ett förslag i början av 2017.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2016-10-21 05:30

I februari beslutade socialnämnden och hälso- och sjukvårdsnämnden att en plan för att införa ett sprututbyte skulle tas fram. Syftet är att hindra spridning av smittor som hiv och hepatit, genom att använda sprutor och kanyler byts ut mot nya. ­Enligt folkhälsostrateg inom Region Gotland, Veronica Hermann, har arbetet tagit fart först nu under hösten.

– En arbetsgrupp har bildats och håller på att ta fram en plan. De tittar på hur vi ska kunna organisera det här arbetet i vår verksamhet och vad det skulle kosta. Vi kommer också att få besök från Malmö där man var först i landet med att byta ut sprutor.

På Gotland finns det i dag ett tiotal personer som har ett pågående injektionsmissbruk och 45-50 personer som injicerat någon gång det senaste halvåret, berättar Veronica Hermann.

– Vi har i dag få fall av hiv och hepatit B på Gotland. När det gäller hepatit C får vi rapporter om åtta till nio nya fall varje år, som en följd av injektionsmissbruk.

Möjligheten att inrätta verksamheter med sprututbyten har funnits en längre tid i Sverige, men det finns i dag endast nio mottagningar i sex landsting. I många kommuner och landsting har sprututbyten varit omdiskuterad. Motståndarna har framfört farhågor om att ett sprututbyte istället kan leda till ett ökat missbruk.

– Folkhälsomyndigheten rekommenderar sprututbyte och efterlyser fler så kallade lågtröskelverksamheter, berättar Veronica Hermann.

Studier visar inte att missbruket skulle öka vid sprututbyte.

För bara någon vecka sedan överlämnade regeringen en proposition till riksdagen om en lagändring med förhoppning att sprut­utbytet ska bli tillgängligt på fler platser.

Enligt förslaget ska kommunerna inte längre få vetorätt i frågan utan ansvaret renodlas så att landstingen ensamma blir huvudman och får ansöka om och driva verksamheten.

– Jag tror att det kan ha varit en diskussion här på Gotland också, säger Veronica Hermann.

­– Men nu finns det en politisk enighet om att en plan ska tas fram. Kan vi få till den här typen av verksamhet har vi möjlighet att minska spridningsrisken av smittor. Förhoppningen är också att vi ska nå den här gruppen för att kunna stötta, hjälpa och i bästa fall få dem att sluta med sitt missbruk.

I början av 2017 hoppas arbetsgruppen att de ska kunna presentera ett förslag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om