Behovet av investeringar inom skolans område de kommande året beräknas till drygt en halv miljard kronor. Enligt den tioåriga investeringsplanen som barn- och utbildningsnämnden fastställde på onsdagen, är behovet som störst i Visbyområdet där nybyggnationer och underhåll beräknas till 468 miljoner kronor fram till 2032.
Enligt förvaltningens prognos beräknas elevantalet minska i norra Visby, men öka i södra Visby. I planen har därför 150 miljoner kronor avsatts för en ny grundskola med två eller tre parallellklasser inom upptagningsområdet Visborg, Vibble och Västerhejde. Två alternativ till placering nämns: vid en redan befintlig skola i området eller nordost om Kneippbynrondellen.
– Det här en den långsiktiga planen som återspeglar, mellan tummen och pekfingret, vad vi vet och tror. Det är vår bästa gissning helt enkelt. I det här fallet har det mycket att göra med hur utbyggnaden av Visborgsområdet framskrider, säger Torsten Flemming, utbildningsdirektör.
Rörande barn i förskoleålder väntas antalet öka både i norra och södra Visby. Därför planeras även för nya förskolor. Bland annat i Visborgsområdet och i Väskinde.
Även två nya idrottshallar finns med i investeringsplanen. Idrottsämnet har fått mer tid i läroplanerna och det råder brist på lediga tider i idrottshallarna i både Visby och Roma, står det i planen. Kostnaden för två nya hallar beräknas till 100 miljoner kronor.
För södra Gotlands del beräknas investeringsbehovet i både för- och grundskolor till drygt 75 miljoner kronor. Störst behov anges Sanda förskola ha. Där planeras för en nybyggnation med tre avdelningar till en kostnad av 30 miljoner kronor.
På norra Gotland är investeringbehovet mindre, men ett tillfälligt bygglov för en paviljong vid Lärbro skola måste lösas till en beräknad kostnad av två miljoner kronor.
Det här är en plan för det långsiktiga investeringsbehovet. Hur svårt är det att planera så långt in i framtiden?
– Det är svårt. Vi vet inte hur folk tänker, om man fortsatt kommer att flytta till stan eller om strömmarna minskar nu efter pandemin. När nu både Guteskolan och Innovitaskolan byggt ut och möjliggjort för fler att söka har det också skett omförflyttningar och det bidrar också till svårigheter med planeringen, säger Torsten Flemming.