Kryssningsindustrin har i princip stannat upp på grund av coronavirusets inträde i världen och inga turer har gått sedan en längre tid tillbaka. Under en lång tid har fartygen Aida Cara och Aida Aura legat vid kryssningskajen i väntan på att trafiken ska tas upp på nytt.
I samband med att beskedet om att reserestriktionerna skulle lättas lämnade båda fartygen kryssningskajen och ett av dem la sig precis utanför kajen för att sedan lämna Visby hamn.
På måndagen kom Aida Aura tillbaka till kryssningskajen och Aida Cara har varit i närheten av Gotska Sandön. Henrik Ahlqvist, anställd vid Copenhagen Malmö Port och chef för kryssningskajen i Visby, säger att fartygen sannolikt kommer att gå in till kryssningskajen för att tömma avloppsvatten.
– Som jag förstått det ska man gå in i kaj och tömma avloppsvatten den 10 juni. Sedan ska man lämna för att framöver eventuellt ta upp trafiken, säger Henrik Ahlqvist.
Det är inte klart om och när de två fartygen kan börja med kryssningstrafik igen. Men Henrik Ahlqvist säger att det kan bli aktuellt med kortare kryssningar till exempelvis Visby, Stockholm och Helsingfors.
– Det är vad rederiet har sagt att man vill komma igång med. Men jag tror inte att det blir mycket till säsong, restriktionerna har inte lättats på samma sätt i alla länder, säger Henrik Ahlqvist.
Hur ser ni på den här kryssningssäsongen?
– Jag räknar bort den här säsongen helt för vår del, vi tog för ganska länge sedan beslutet att vi ska glömma den här säsongen. Vi har sagt upp 55 personer på CMP och totalt arbetar det där strax under 400 personer. De flesta som sagts upp är inom sektorn med kryssningstrafik, säger Henrik Ahlqvist.
Hur påverkar det här kryssningsindustrins klimatarbete?
– Vi har inom CMP inrättat en arbetsgrupp kring hållbara kryssningar och det här blir lite hack i skivan. Det är svårt att satsa på landström i Köpenhamn. Sedan har kryssningsbolagen tappat mycket av sina intäkter och kan inte satsa lika mycket som tidigare, säger Henrik Ahlqvist.
I år skulle Gotland ha tagit emot runt 150 000 passagerare som skulle ha kommit med kryssningsfärjorna.
– Man säger att varje passagerare gör av med ungefär 400-500 kronor inklusive bussresor och allt. Då blir det otroligt mycket pengar som man förlorar, i Köpenhamn handlar det om flera miljarder i tappade intäkter, säger Henrik Ahlqvist.