Redan julen 2021 förvarnade regionens dåvarande leverantör av julgranar att det var svårt att hitta tillräckligt höga. Förra julen kom Visby Centrums och Region Gotlands granar på plats som vanligt, men kortare än vanligt. På några ställen i Visby tvingades man gå ner nära tre meter i längd, något man hoppas slippa i år.
– Vi gjorde ett anbud och i år kommer vi för första gången att hämta i Eksta, hos Jonas Kebbe, säger Håkan Jakobsson, parkarbetare och julgransexpert hos regionen.
Efter mer än 15 år med att få granarna på plats i tid vet han precis hur han vill ha dem.
– Längden är inte det viktigaste, man vill ha en maffig gran, säger han och berättar att han föredrar en julgran på 10 meter som är bred och fyllig, hellre än en lång och tunn på 13 meter.
Under onsdagen inleddes arbetet med att köra årets första granar på lastbil till Visby.
– Då tar vi in två, och sedan får vi se hur breda de är – om vi kan ta en eller två åt gången, säger Håkan Jakobsson.
Efter hand kommer totalt ett 20-tal granar att sättas upp på platser i Visby, Slite, Fårösund, äldreboendet i Katthammarsvik, Klinte, och en att köras på lastbil till Hemse där lokalt ansvariga tar över själva resningen.
– I Roma bygger de nytt vid busstorget, men där fick jag dem att ändra ritningen så att vi får plats med en julgran. Då är vi i alla tätorter, säger Håkan Jakobsson och berättar att granen i Roma kan dröja till efter den 15 december när arbetet ska vara färdigt.
Som sista transport från leverantören i Eksta går den största granen, ett ståtligt julträd till Stora torget.
– Den hämtar vi på tisdag eller onsdag nästa vecka. Julskyltningen är först till den helgen och vi måste vara klara med vårt till fredagen klockan 16, säger han.
Håkan Jakobsson erkänner att hanteringen av julgranarna är en anspänning, och något han tar på största allvar.
– Jag tycker att det är skitroligt och det är något jag ser fram emot. Man glädjer så många, och det är ingen som gnäller, säger han och berättar hur han ofta hör folks spontana kommentarer under tiden granarna sätts på plats.
Han avslöjar också ett yrkesknep. Att i tät skog fälla en gran hel är svårt, och grenar kan då slås av i fallet.
– Det går att laga och lappa. Man vill inte att de ska bli kala och det är lite snickrande på de här granarna så att de ska se fina ut. Mina arbetskompisar brukar säga att jag är så petig och det ska man vara. Det är faktiskt min lag som gäller, i det här fallet.