Mindre än 60 procent av gotlänningarna är numera medlemmar i Svenska kyrkan. Så lågt har medlemsantalet aldrig varit på ön. Arbetet med att värva tillbaka de tappade medlemmarna är redan påbörjat genom ett visionsarbete för år 2030 fram till 2050. Bimbi Ollberg förklarar:
– 2050 vill vi ha 80 procent av öns befolkning som medlemmar och 90 procent ska tycka att kyrkan är relevant. Tillsammans arbetar vi med att ta fram strategier för att nå dit. Det arbetet har pågått i över ett år nu, säger han.
Bimbi Ollberg ser att kyrkan behöver bli relevant för flera. Han har därför presenterat ett antal förslag till församlingarna.
– I dag cirkulerar gudstjänsterna i de olika pastoraten från vecka till vecka. Alla kyrkor används helt enkelt inte hela tiden. Då är min idé att vi skulle kunna nischa de olika kyrkorna för få ut mer av varje kyrka.
Han föreslår att en kyrka skulle kunna ha barn- och ungdomsverksamheter, en annan har gudstjänstverksamheten och en tredje kan ha kör- och musikverksamhet för att sprida ut delarna inom pastoratet.
– Vi skulle på så sätt kunna få mer liv i kyrkorna och sockenborna skulle uppleva att det händer mer i just sin kyrka, även om det inte är den gamla traditionella verksamheten som pågår i kyrkan, säger han.
Bimbi Ollberg menar att med den verksamheten som bedrivs inom kyrkan i dag, så når man helt enkelt inte till tillräckligt många människor. Ytterligare ett förslag han lagt fram är att anordna pubkvällar i kyrkan, för att samla fler människor. Något som blev en snackis på riksnivå. Bland annat syntes han i programmet Efter fem på TV4.
– Ja, det blev viralt får man väl säga. Men det handlar inte om att jag vill göra om kyrkan till en bar. Idén är att ha en pubkväll, eller after work där man njuter av en öl eller ett glas vin och samtalar om livet. Det är inte så att jag vill göra om hela domkyrkan till en pub, säger han.
Även om altaret inte kommer ersättas av en bardisk eller kyrkbänkarna ersättas med shuffleboards, så tror Bimbi Ollberg på att öppna upp kyrkan för fler.
– För att kyrkan ska vara relevant i framtiden så handlar det om att vara mer synlig i samhället, vara mer aktiv och se över hur vi använder våra byggnader, säger han.