PLANER: Solcellspark på Gotland kan bli landets största

Merope project AB 1 planerar att uppföra en solcellspark inom ett 61 hektar stort projektområde mellan Träkumla och Västerhejde. Blir den verklighet blir den Gotlands största. Nu ansöker man om dispens från strandskydd, då ett mindre vattendrag berörs.

Om solcellsparken uppfördes i dag skulle den bli Sveriges största.

Om solcellsparken uppfördes i dag skulle den bli Sveriges största.

Foto: Montage (Kjell Sjöberg/Fredrik Sandberg (TT)/Christer Andersson)

Gotland2023-08-17 11:10

Merope project AB 1 är ett dotterbolag till Helios nordic energy AB, som har kontor i Sverige och Finland. Helios arbetar med att utveckla storskaliga solcellsparker i Norden. Man väljer lämpliga markomården, sköter processer för tillstånd och nätanslutning och förprojektering – för att sedan lämna över parkerna.

I mars i år meddelade man att den första parken – och den största i landet – Kungsåra utanför Västerås byggdes på bara 10 månader. Parken ska leverera 22 megawatt till elnätet.

Och nu finns alltså planer på att etablera en solcellspark på Gotland. Projektområdet på 61 hektar ligger mellan Träkumla och Västerhejde. Här beräknar man den nätanslutna effekten till 30 megawatt och en planerad elproduktion på 44 gigawatt-timmar per år, vilket enligt Meropes ansökan skulle motsvara årsförbrukningen för cirka 19 500 elbilar.

– Vi räknar med att vara klar med vår del i arbetet till nyår. Men sedan kommer det att ta några år till innan planerna kan bli verklighet, beroende på att Geab behöver bygga en ny station, innan vi kan anslutas till nätet, kommenterar Helios projektchef Magnus Rahm.

undefined
Magnus Rahm är projektchef på Helios nordic energy.

Parken skulle bli Gotlands största. Och i dagsläget till och med landets största, men mycket beräknas hända på det här området de närmaste åren.

Strandskyddet man söker dispens för gäller alltså inte Östersjön, eller något träsk på Gotland, utan genom projektområdet rinner ett mindre vattendrag i en sträcka av 450 meter. I ansökan bifogas bilder på torrlagda fåror, där bredden inte överstiger mer än 2 meter. Och bolagets företrädare skriver i sin dispensansökan till länsstyrelsen på Gotland:

"Bolaget yrkar på upphävande av strandskydd enligt miljöbalkens 7 kapitlet 18 § punkt 2: strandskyddet gäller vid en liten sjö eller ett litet vattendrag och områdets betydelse för att tillgodose strandskyddets syften är liten."

– Vi söker dispens till 20 och 30 meter, i stället för strandskyddets 100, säger Magnus Rahm.

undefined
Ställverksbyggnad för den planerade nya anläggningen.

Av ansökan framgår att bolaget gjort besök på plats och varit i kontakt med markägare och Geab. Det man har behov av att bygga är solcellsmoduler, stängsel, schakt för kablar, transformatorer och ställverk. Efter 45 år räknar man med att anläggningen tjänat ut, varefter marken kan återställas.

Enligt Magnus Rahm går det danska företaget Nordic Solar in som finansiär i projektet.

I närheten av projektområdet finns reservatsmark och även fornlämningar, som beskrivs i ett avsnitt om alternativa lokaliseringsmöjligheter där man säger sig ha tagit hänsyn till detta. Projektområdet man vill utnyttja består främst av blandad barr- och lövskog:

”Inga områden med riksintresse eller andra utpekade skyddade naturmiljöer finns inom projektområdet. Att strandskydden upphävs ner till 20 och 30 meter bedöms inte riskera strandskyddets syften” skriver man också.

undefined
Solcellsparken väntas kunde producera cirka 44 gigawatt-timmar per år.

Men vad tror man om Försvarsmaktens inställning, som ju lagt hinder i vägen i andra fall?

– Formellt får de möjlighet att yttra sig när vi ansöker om bygglov för transformatorstation och parkeringsplatser. Men vi förväntar oss inga problem, för här handlar det inte om några höga strukturer och vi arbetar med godkända system, med avseende på mobiltelefoni och annat, avslutar Magnus Rahm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!