Planerar hemlig organisation – för att skydda Gotland

Vid krig eller krigsfara behöver övervakningen av Gotlands gränser skärpas. Nu finns ett förslag om hur övervakningen ska organiseras och vilka befogenheter gränsövervakarna ska ha.

Länsstyrelsens plan för gränsövervakning vid krigsfara är på väg att uppdateras. Att uppmärksamma eventuellt spioneri och förberedelser till sabotage, iaktta om obehöriga utforskar hamnar, flygplatser, farleder ingår i arbetsuppgifterna.

Länsstyrelsens plan för gränsövervakning vid krigsfara är på väg att uppdateras. Att uppmärksamma eventuellt spioneri och förberedelser till sabotage, iaktta om obehöriga utforskar hamnar, flygplatser, farleder ingår i arbetsuppgifterna.

Foto: Gorm Kallestad/arkiv

Gotland2024-04-13 05:00

Nyheten i korthet

  • En uppdaterad plan för gränsövervakning på Gotland är nu under granskning. Planen är främst relevant vid krig eller krigsfara och involverar samarbete mellan Gotlands regemente, Polisen, Kustbevakningen och Tullverket.
  • Gränsövervakare får särskilda befogenheter, inklusive att begära visning av pass och resehandlingar, inspektera varutrafik och gripa personer misstänkta för brott som hotar säkerheten. Personal från Polisen, Försvarsmakten och Kustbevakningen kommer att ingå i gränsövervakningen.
  • Planen är i stora delar hemligstämplad. Vem som kommer att vara chef för gränsövervakningen har ännu inte beslutats, men det mest troliga är att Polisen kommer att leda arbetet.

En lag från 1979 säger att varje län ska ha en plan för gränsövervakning i kristider. På Gotland är planen lika gammal som lagen. Efter mer än 40 år är behovet av uppdateringen stort.

– Vi har i princip gjort en helt ny plan, säger länsstyrelsens beredskapsstrateg Amy Rankin.

Nu är länsstyrelsens förslag på remiss hos Gotlands regemente, Polisen på Gotland, Kustbevakningen och Tullverket. I orostider förväntas de samarbeta för kontrollera att regler för in- och utresor över landets gränser följs, ha koll på godstrafik för att avvärja brott och annat som kan äventyra landets säkerhet. 

I arbetsuppgifterna ingår även att uppmärksamma eventuellt spioneri och förberedelser till sabotage, iaktta om obehöriga utforskar hamnar, flygplatser, farleder och liknande vital infrastruktur. Även främmande fartygstrafik ska kontrolleras.

undefined
Militärpolisen, som är en uniformerad ordningspolis inom försvarsmakten, har särskild klädsel som markerar uppgiften. Någon form av tjänstetecken föreslås även för gränsövervakarna.

Organisationen som byggs upp kommer inte att märkas annat än vid krislägen. I den kommer polismän, särskilt förordnade passkontrollanter, tulltjänstemän, personal ur Försvarsmakten samt Kustbevakningen att ingå.

För att klara övervakningen får gränsövervakarna särskilda befogenheter. De ska till exempel kunna anmoda personer att visa pass och resehandlingar, undersöka varutrafik, fordon och lagerlokaler.

De får även gripa personer som misstänks för spioneri, sabotage eller annat som hotar säkerheten. Gränsövervakarna får dessutom ta föremål i beslag, göra husrannsakan, kroppsvisitera och tillfälligt omhänderta personer enligt utlänningslagen.

undefined
Länsstyrelsens beredskapsstrateg Amy Rankin har tvingats utgå från en nära 50 år gammal lag när den nya planen tagits fram. Lagen kan behöva en uppdatering, säger hon.

Enligt lagen ska varje län ha en chef för gränsövervakningen.

– Vi ska besluta om chef när gränsövervakningsplanen är fastställd. Det mest naturliga är att arbetet leds av Polisen, säger Amy Rankin.

Planen är till stora delar hemligstämplad. Uppgifter om hur många som ska ingå i gränsövervakningen och hur de ska grupperas, tillgång till fordon, ledningsplatser och liknande lämnas inte ut.

– Det skulle avslöja våra förmågor och platser som är aktuella. Sådan information vill vi inte sprida, säger Amy Rankin.

I den öppna delen av förslaget kan man bland annat utläsa att gränsövervakarna ska bära särskild tjänstedräkt med tjänstetecken, så att alla kan se att den man möter har särskilda befogenheter att ingripa.

– Att bära tjänstedräkt blir väl kanske inte aktuellt. Men det ska vara tydligt vilka som är gränsövervakare, så någon form av tjänstetecken ska de ha, säger Amy Rankin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!