Planerar minnes- tavla i domkyrkan

Domkyrkan har blivit den plats dit många gotlänningar nu går med sin sorg och vanmakt. För den som vill finns här oftast någon att tala med.
? Människor måste få känna att kyrkan inte sviker, säger Inger Harlevi.
Nu planeras det också för en minnestavla över katastrofen i Hansakoret.

Gotland2005-01-04 06:00
Under nyårshelgen strömmade hundratals gotlänningar till Domkyrkan, men också i går kom många hit för att få en stund av eftertanke och stillhet eller för att få prata av sig lite om de tankar som man bär på.
? Vi är alla drabbade och vi behöver prata med varandra, säger Lennart Koskinen.
Små bönelappar i kyrkan berättar om den sorg och vanmakt som griper tag i människor långt utanför de kretsar som drabbats direkt av flodvågen. Offer, anhöriga och hjälparbetare tillägnas förböner. I Domkyrkan i Visby finns också möjligheter att tända ljus och barn kan, om de vill, rita en teckning.
Domkyrkoförsamlingens förtroendevalda och församlingens präster och diakoner turas om att finnas här i kyrkan för dem som behöver stöd. Åtminstone fram till tretton-helgen kommer de att finnas här från tolv till nio på kvällen.
? Vi har skapat en liten fikahörna. Fika har alltid varit kyrkans smörjmedel, säger biskop Lennart Koskinen.
Gun Kjellberg-Olsson är en av de förtroendevalda som finns här.
? Det kommer folk i vågor. Många gråter, man kan bara finnas nära och lyssna. Vi kan inte säga så mycket, det blir bara floskler. Ibland är det viktigare att vara tyst, berättar Gun.
Och Inger Harlevi, som också har haft sina pass bland sörjande gotlänningar i Domkyrkan, understryker:
? Det är viktigt att komma ihåg att vi har två öron och en mun.
Ovissheten dominerar dessa dagar. Ingen har ännu grepp om hur många gotländska familjer som drabbats. Men det kommer att komma en tid när vi vet vilka som inte fick komma hem i livet. Inger Harlevi och Gun Kjellberg-Olsson vet att sorgearbetet bara har börjat.
? Det kan finnas gotlänningar som aldrig återfinns, då är det viktigt att deras anhöriga har en plats som de kan gå till, säger Inger Harlevi.
Av den anledningen ser man nu på möjligheten att sätta upp en minnestavla över katastrofen i Domkyrkan. Kyrkorådet tittar på möjligheten att sätta upp en sådan tavla vid de andra minnestavlorna i Hansakoret från Hansakatastrofen, Estonia-katastrofen och flykten från Baltikum.
Hansakoret är ett avskilt hörn med bänkar som kan bli en fin plats att komma till för den som inte har någon grav att gå till. Och det gäller inte bara gotlänningar:
? Domkyrkan är vår stiftshelgedom, men sommartid är den också hela Sveriges kyrka, säger Inger Harlevi.
Och i den här kyrkan vill man finnas för de drabbade:
? Många tycker att UD har svikit och det får bara inte ske att folk känner att kyrkan sviker. Det ska vi se till.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om