Planerna på hamnavtal med Ryssland väcker oro

Trots att Region Gotland på nytt förbereder för uthyrning av Slite hamn till konsortiet Nord Stream lyser debatten med sin frånvaro.– Det är sabla obehagligt att det är så tyst i den här frågan, säger Riina Noodapera, estnisk konsul.

Såhär såg det ut i Slite hamn när den första gasledningen byggdes.

Såhär såg det ut i Slite hamn när den första gasledningen byggdes.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2016-05-06 08:40

Nord Stream planerar att lägga ned en andra gasledning i Östersjön, kallad Nord Stream 2. I slutet av april antog Sverigeesternas Riksförbund en resolution där man uttryckte stark oro över bristen på säkerhet i Östersjöområdet. Men också över hur Region Gotland genom en eventuell uthyrning av hamnen i Slite kan påverka säkerheten och miljön i alla länder kring Östersjön.

Sverigeesterna är inte de enda som oroas. EU-ledare från inte mindre än åtta länder har gemensamt skrivit till EU-kommissionen och motsatt sig bygget av den nya gasledningen.

Riina Noodapera är estnisk konsul på Gotland och väldigt bekymrad över bristen på debatt i frågan.

– Det är ingen som agerar. Regeringen har inte gjort det med den kraft man skulle önska, och regionpolitikerna säger att de inte egentligen har med saken att göra. Jag har mejlat alla politiker i regionen och lyft frågan men bara Brittis Benzler (V) har svarat, och hon säger att de inte hört något uppifrån. Alla bara lägger över ansvaret på någon annan, säger Riina Noodapera.

Just nu jobbar tekniska förvaltningen på ett avtal med Nord Stream, vars majoritetsägare är den ryska gasjätten Gazprom. Avtalet är värt 55 miljoner kronor i intäkter till Gotland. Därefter ska ärendet upp till regionstyrelsen för behandling och till sist går frågan till regionfullmäktige för beslut 26 september.

Regionstyrelsens ordförande, Björn Jansson (S), ser inga problem med att hyra ut hamnen i Slite till Nord Stream.

Är affären för bra för att tacka nej till?

– Nej men det är klart det är en bra affär.

Har Gazprom någon hållhake på regionen med tanke på det tidigare investeringsstöd ni fått från bolaget för hamnen i Slite?

– Hållhake? Nej varför det? Jag förstår inte frågan.

Har du några betänkligheter kring det säkerhetspolitiska?

– Nej vad skulle det vara? Jag kan inte se att det finns några säkerhetspolitiska aspekter i det här. Det låter konspiratoriskt, svarar Björn Jansson.

Många har reagerat på hur några lokalpolitiker kan bestämma över något som kan påverka så många människor, inte minst våra grannar på andra sidan Östersjön, där gasledningen debatterats flitigt.

– Det har skrivits en del bland annat i estniska medier, säger Riina Noodapera.

Hon och hennes man Anders Nilsson har båda estniskt ursprung och vill förutom den säkerhetspolitiska aspekten även lyfta miljöfrågan.

– Ledningarna går redan i dag genom militära dumpningsområden där stridsgas blandat med annat farligt avfall riskerar att rivas upp. Om det händer får vi en miljökatastrof och våra stränder kan komma att stängas av på obestämd tid. Men det här tycks ingen se som något hot. Situationen i Östersjön har försämrats det senaste åren, sedan Nord Stream 1 lades ut. Tänk om man kunde ta hänsyn även till det, säger Riina Noodapera.

Fullmäktigepolitikern Simon Härenstam (M) säger att det finns två aspekter: Den kommunala och den säkerhetspolitiska. Vad gäller den sistnämnda är han, till skillnad från regionstyrelsens ordförande, införstådd med att Rysslands makt kommer att öka väsentligt med en andra gasledning, och därför är han i grunden kritisk. Han säger att Moderaterna på Gotland gjort ett tydligt ställningstagande uppåt; att om partiet nationellt tror att en ny gasledning kommer underminera för andra Östersjöstater så bör partiet nationellt driva på för att stoppa projektet.

– På kommunal nivå är det en annan sak. Här har vi lagar och regler att förhålla oss till, och vi har ingen makt att stoppa projektet. Om Nord Stream inte får hyra av oss så kommer de att hyra i Karlskrona, säger han.

– Om vi genom att säga nej till uthyrningen hade kunnat stoppa projektet så hade jag nog haft dåligt samvete om vi godkände den, fortsätter han.

Som han ser det är Nord Stream ett internationellt bolag som vill hyra Slite hamn och som dessutom har lagen på sin sida att göra det. Och regionen behöver pengarna.

– De 55 miljonerna är viktiga. Hamnen i Slite är i behov av åtgärder och vi skulle behöva en reservhamn, även om jag inte kan säga att pengarna ska gå till det. Men hyresintäkterna behövs helt klart nu när Gotlands ekonomi är så dålig.

Simon Härenstam medveten om den dåliga havsmiljön och de stora dumpningsplatser som finns utspridda över Östersjöns botten.

– Men så vitt vi vet gick ju nedläggningen av Nord Stream 1 bra.

Nordstream 2

Nord Stream 2 är efterföljaren till den gasledning som lades ut 2010 mellan Ryssland och Tyskland.

Bakom projektet står det ryska statsägda bolaget Gazprom som är majoritetsägare, men även bolag som Eon och Shell.

Bolaget vill börja lägga rören 2018, men redan hösten 2017 vill man lagra de 6 000 rören i Vikhagen i Slite.

Läggningstiden beräknas ta upp till 18 månader.

Hyesintäkterna för Region Gotland beräknas hamna på cirka 55 miljoner kronor, om uthyrningen av hamnen blir av.

Gasledningarna kan förstärka EU:s försörjning av naturgas, men kritiseras också för att öka sårbarheten, eftersom 80 procent av den ryska gasen når EU på ett och samma ställe i Tyskland.

Beslut fattas i regionfullmäktige den 26 september.

Källa: Region Gotland och GT:s arkiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om