Husen och fyrarna på öarna ska renoveras

Fyrarna och bostadshusen på både Gotska Sandön och Stora Karlsö kommer att genomgå stora renoveringar framöver.

Fyrhuset på Stora Karlsö har stora renoveringsbehov. Bland annat är lanterninen på fyrtornet svårt rostangripen.

Fyrhuset på Stora Karlsö har stora renoveringsbehov. Bland annat är lanterninen på fyrtornet svårt rostangripen.

Foto: Elisabet Andersson

Gotland2022-10-30 07:02

Det är mycket som behöver göras med husen på de båda öarna. Takkupolerna (lanterninerna) på fyrarna läcker in vatten och plastfärg har skadat träpanelen på vissa bostadshus, samtidigt som andra hus behöver nya tak. På uppdrag av Naturvårdsverket och Sjöfartsverket har arkitekten Daniel Heilborn på länsstyrelsen tillbringat mycket tid på de båda öarna för att se vad som behöver åtgärdas.

– Statliga byggnadsminnen måste vårdas och får inte förfalla. Jag har inventerat varenda byggnad och varenda detalj väldigt ingående, säger han och fortsätter:

– Det har varit fantastiskt att få både lära sig byggnadernas historia och konstruktion men också platsernas historia. Det är ju fascinerande platser.

undefined
Fyrhuset på Stora Karlsö har stora renoveringsbehov. Bland annat är lanterninen på fyrtornet svårt rostangripen.

Inventeringen gjordes förra året. Sedan dess har Daniel Heilborn jobbat med att sammanställa vårdprogram för husen och med upphandlingar av byggentreprenader. På Stora Karlsö planeras en rad åtgärder under nästa år, bland annat i det stora fyrhuset. Där skulle taket behöva bytas ut efter att delar av det lossnat i en storm och sedan dess varit tillfälligt fastskruvat. Än viktigare är att renovera själva fyrtornet.

– Huset har varit eftersatt länge och det står på en otroligt utsatt plats. Framför allt är det lanterninen i fyrtornet som behöver åtgärdas. Skarvar och anslutningar har rostat sönder och den måste monteras isär och målas innan den sätts ihop igen, säger Daniel Heilborn.

undefined
Lanterninen på Stora Karlsös fyr har kraftiga rostangrepp.

Redan i år har taket på maskinhuset vid fyren bytts ut och nästa år ska även de övriga husen på fyrplatsen rustas upp. Inuti är de relativt intakta, det är värre med utsidan. Väggar och fönster har tidigare målats med plastfärger i fel kulörer som skadat det underliggande träet, som delvis behöver bytas ut.

– Till våren hoppas vi kunna skrapa rent allting och börja om med den ursprungliga, ljusgrå linoljefärg som lotsverket använde för att de skulle smälta in mot berget, säger Daniel Heilborn.

Förhoppningen är att arbetena ska kunna göras så att det kan bo gäster i husen när det är säsong.

– Det är ju lite av en förutsättning för att fyrplatsen ska överleva, att folk hyr och bor där, säger Daniel Heilborn.

undefined
Flera av husen runt fyren på Stora Karlsö är målade med plastfärg. Under färgen är träpanelen skadad på vissa ställen och behöver bytas ut. Den framskrapade grå färgen är den kulör som husen ursprungligen målades i med linoljefärg.

Även på Gotska Sandön är fyrtornet i stort behov av renovering. Där skulle Sjöfartsverket startat arbetet i år, men problem med transporterna av material till ön satte stopp för det. Nu är förhoppningen att komma igång 2023. 

Även i den fyren läcker det in vatten och byggnaden är drabbad av röta och skadeinsekter. Dessutom måste eternitplattorna på utsidan tas bort och fyren ska i stället kläs med kyrkspån. För fyrvaktarbostäderna nedanför fyren handlar det om andra åtgärder.

– Vi ska byta tak på fyra av husen. Två av dem har tegeltak och på dem kommer vi att återbruka takteglet men lägga ny underlagspappa och läkt. Annars är de i ganska gott skick, tillsynsmännen är ju där hela året och gör mycket löpande underhåll, säger Daniel Heilborn. 

undefined
Gotska Sandöns fyr invigdes 1859. Nu är fyren angripen av fukt, röta och svamp. Dessutom måste eternitplattorna som täcker utsidan tas bort.

Men det finns också planer för några av Daniel Heilborns favorithus: jaktstugorna på södra delen av ön, där en av dem är Bourgströms.

undefined
Framöver kan det bli möjligt att Bourgströms gamla jaktstuga på Gotska Sandön delvis öppnas upp, så att besökarna kan titta in i rummet och se alla kvarlämnade saker.

– Det är som en tidskapsel från 1930-talet. Vi har lite planer på att tillgängliggöra den lite mer, kanske så att man kan komma in i entrén och se alla bruksföremål som finns kvar, säger Daniel Heilborn och fortsätter:

– Det finns också planer på att gräva fram och restaurera bagarstugan vid Tärnudden och göra den tillgänglig för allmänheten, kanske göra en utställning om Tärnuddens före detta fyrplats.

undefined
Det finns planer på att gräva fram den gamla bagarstugan på Tärnudden på Gotska Sandön ur sanddynerna och ordna någon slags utställning om den tidigare fyrplatsen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!