Plastlager fattade eld

Räddningstjänstens mardröm var nära. I går utbröt en brand i Cementas 15 000 kvadratmeter stora plastlager. - Tar det sig rejält så är det värsta scenariot, säger Henrik Johansson, brandmästare.

Foto: Linda Berglund

Gotland2011-06-13 04:00

Larmet gick 14.59 i går och brandkårerna från Visby, Slite och Klintehamn kallades in. En anställd på Cementa fick föras till lasarettet för observation efter att ha deltagit i släckningsarbetet.

Styrkan från Visby flygplats kallades också in.

- Vi lyckades hålla branden nere med skum från flyget. Hade vi inte fått den under kontroll så hade vi haft ett jätteproblem, säger en påtagligt lättad Jonatan Ahdrian, räddningsledare.


Farliga ämnen i plast
Brandkåren på Visby flygplats har tillgång till en släckningsbil med skum för att släcka särskilt svåra bränder.

- Plast som brinner är aldrig bra. Här (i plastlagret) finns så mycket som kan brinna med en otroligt hög temperatur. Gaserna är så energirika att de lätt antänder. Och plaströk är aldrig bra, det finns jättemycket farliga ämnen i den, säger Henrik Johansson.


Startade i elmotor
Branden startade i en elmotor som driver ett transportband i plastlagret. I lagret förvaras returplast som går till förbränning i fabrikens ugnar.

- Det kan vara ett lager i motorn som skurit och överhettats, säger Henrik Johansson.

Räddningstjänsten ryckte ut med 21 brandmän. Det inbyggda sprinklersystemet i lagerbyggnaden utlöstes direkt, men branden spred sig upp till taket ovanför sprinklerrören.

- Sprinklersystemet bidrog också till att rädda situationen. Det här är ett företag med mycket hög brandsäkerhet, säger Henrik Johansson.

Branden i taket släcktes på spektakulärt vis. En släckningsbil från flygplatsen körde in i den enorma byggnaden och tömde sin last av skum upp mot taket.


Eftersläckning
Vid 18-tiden blåstes insatsen av och eftersläckning tog vid.

- Produktionen kommer inte att stoppas. Men vi kommer inte längre att kunna använda oss av alternativt bränsle nu. Det här kommer att ta tid och bli ett stort jobb att återställa, säger Per Ole Morken, fabrikschef.


Ingen fara
Tidigt i brandförloppet var det en massiv rökutveckling, men det var aldrig någon fara för invånarna i Slite.

- När det blir det är det vi som aktiverar funktionen viktigt meddelande, så om det uppstår en fara så går vi ut i lokalradion och informerar, säger Henrik Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om