Plastsäckar räddar kiden

Slåttern är en av kiden farligaste fiende. foto: hasse holmberg/scanpix

Slåttern är en av kiden farligaste fiende. foto: hasse holmberg/scanpix

Foto:

Gotland2007-05-31 00:00
Det är dags att ta den första höskörden och detta brukar ju sammanfalla med tiden då rågetterna just fött sin kid. För många lantbrukare innebär det att faran är stor att kiden hamnar i slåtteraggregaten och i ensilage- och höbalar. Förutom obehaget att döda rådjuren innebär det ju också att balen blir obrukbar som foder.

Varför detta blir allt vanligare är rådjurens naturliga beteende. Getterna skyddar sina kid genom att lägga dem inne i vallarna för att bara besöka dem när de dias. Kiden är här bäst skyddade från rovdjur och andra faror när de ligger och trycker mitt ute i en vall med högt gräs runt sig och där ligger de helt stilla tills dess getterna hämtar dem.

Men det finns även medicin mot detta fenomen och för att slippa få in kiden i slåtteraggregaten.

Kvällen innan slåttern kan man med fördel hänga ut plastsäckar på störar som prasslar och rör sig i vinden. Andra brukar hänga ut otvättade kläder på några ställen runt vallen. Detta gör rådjuren osäkra och geten brukar uppsöka ett annat ställe att lägga av sina kid.

Anders Jarnemo vid Grimsö viltforskningsstation har testat svarta sopsäckar uppträdda på en två meter lång stång med en halvmeters tvärslå som ett kors.

-Av 22 kid försedda med radiosändare hade geten flyttat 18 under den första natten och tre flyttades under nästkommande natt, så jag vet att det fungerar, säger han.

Att geten inte flyttade det sista kidet tror han beror på att geten var för rädd för hans skrämmor.

Han påpekar också att rådjuren vänjer sig vid de här skrämmorna ganska snabbt, så om slåttern blir framflyttad några dagar är viktigt att också plocka ner skrämmorna och sätta upp dem när det är dags igen, helst två dagar innan vallen slås och en skrämma per hektar.

Geten föder vanligtvis sina kid i månadsskiftet maj-juni. Förutom slåtteraggregaten är räven kidens farligaste fiende.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om