Plats för ett 22 meter högt torktorn för 100 miljoner kr

I torsdags togs första spadtaget för Arla Foods stora satsning på Gotland­en utbyggnad av torkningskapaciteten vid Visbymejeriet.
Beslut har fattats om att lägga ned Stångamejeriet och i stället satsa på torrmjölksproduktion vid Visbymejeriet. Ett 22 meter högt torktorn med tillhörande processutrustning ska byggas till en kostnad av 100 miljoner kronor.
Omstruktureringen innebär att sju av Stångamejeriets 45 man får arbete i Visby.

Gotland2002-08-16 04:00
Det var representanter för byggherren och Arla Foods koncernstyrelsen som fick äran att ta det första spadtaget för Visbymejeriets storsatsning. Gunnar Hilding, regionchef för Skanska, och Tommy Jacobsson, koncernstyrelsen Arla Foods, grävde rejält i den gotländska myllan. Med vid ceremonin fanns folk från byggherren Skanska, mejeriets ledningsgrupp, fackföreningen, ägarna och koncernstyrelsen. Ola Lindvall LRF var specialinbjuden.
Platschefen Göran Nährström påpekade att nybygget handlar är en satsning på 100 miljoner kronor vilket är stort även för jätten Arla Foods.
<span class=MR>Tre alternativ</span>
­ Jag hade egentligen inte tänkt tala om Stångamejeriet i dag men satsningen i Visby är ett av tre alternativ när det gäller omstruktureringen på Gotland, berättade Göran Nährström.
De tre alternativen att ta ställning till var enligt Nährström:
lBåde Visby- och Stångamejeriet läggs ned och mjölken skickas till den nya anläggningen i Vimmerby.
l Stångamejeriet läggs ned och Visby får enbart tillverka mjölkpulver.
lStångamejeriet läggs ned och mejeriet i Visby får behålla produktionen av smör och konsumtionsmjölk samt får en nysatsning på mjölkpulvertillverkning.
Det var alternativ tre man fastnade efter och som man nu arbetar för att förverkliga.
Nährström berättade att alternativ ett skulle innebära att samtliga 115 anställda vid Arla på Gotland skulle bli utan jobb, alternativ två skulle innebära att endast 25 man blev sysselsatta vid Visbymejeriet och sammanlagt 70 blev utan jobb.
Alternativ tre innebär att 45 man blir utan jobb i Stånga och sju av dessa anställs i Visby där arbetsstyrkan blir sammanlagt 77 man. I alternativ tre minskar Arla Foods med sammanlagt 37 man på Gotland.
<span class=MR>"Mjölkpulver är lönsamt"</span>
Efter fusionen och bildandet av Arla Foods för två år sedan har man fått helt nya kunskaper när det gäller marknaden utomlands. Det finns en enorm marknad för mjölkpulver i världen, enligt Anders Selin som är projektledare för mjölkpulversatsningen i Visby.
I dag tar man emot 83 miljoner kg mjölk (300 ton/dygn) vid Visbymejeriet. År 2004 räknar man med att ta emot 138 miljoner kg (415 ton/dygn) och år 2015 är målet satt till 150 miljoner kg (445 ton/dygn).
Byggstarten för utbyggnaden av mjölkpulveranläggningen är alltså den här månaden. I januari nästa år ska maskinerna installeras och under juli räknar man med att de är i provdrift. Full drift är planerad i oktober nästa år och i och med detta läggs alltså Stångamejeriet ned.
<span class=MR>Produktionen år 2010</span>
Det mjölkpulver som ska tillverkas i Visby är ett så kallat helmjölkspulver med en fetthalt på 26 procent.
Prognosen är att år 2010 ha en årsproduktion av: 16000 ton pulver, 2000 ton smör, 11000 ton konsumtionsmjölk varav ekologisk konsumtionsmjölk i form av A-fil är 4000 ton.
Marknaden för torrmjölk är framför allt främre och bortre Asien samt Sydamerika. Det är länder som har problem med att förvara mjölk i värmen. Torrmjölken är lösningen på värmeproblemet och samtidigt enkel att transportera.
Torrmjölken ska även användas i konfektyrtillverkning, vid bagerier samt som extra näringstillskott för barn.
Enligt Anders Selin är torrmjölken väldigt lönsam.
<span class=MR>Processen</span>
Vid tillverkningsprocessen koncentrerar man mjölken fyra gånger genom kokning under vakuum och vid sluttorkningen får man ett pulver med 2,5 procents vattenhalt.
Värmen som tillförs processen ska komma dels från mejeriets gamla oljepanna på fyra megawatt samt från en ny oljepanna på fem megawatt.
Göran Nährström berättar att Arla Foods inriktning är biobränsle och diskussioner har förts med Visby Värmeverk och Geab. Ingenting har kommit ut av diskussionerna än så länge och vid Arla hinner man inte vänta på resultatet utan måste installera en oljepanna tillsvidare.
Nysatsningen innebär även ett nytt lager på 1000 kvm samt att antalet mjölkbilar kommer att minska då man i stället kommer att satsa på bilar med släp vilket ger större kapacitet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om