Tidigare behövde gotlänningarna inte åka iväg med sitt pappers- och plastavfall, det hämtades vid fastigheten. Sedan grindhämtningen upphörde måste man istället lämna det på återvinningsstationen.
- Innan behövde man inte åka med soporna själv. Det tar nog lite tid för folk att vänja sig, säger Matias Swartling (MP), vice ordförande i tekniska nämnden.
Ölandsvägning i tio år
För hushållssoporna betalar vi beroende på mängden sopor som slängs. Det är en så kallad viktbaserad sopavgift där syftet är att källsorteringen ska öka.
- Vi kan inte ha ett slit och slängsamhälle och vi måste uppmuntra folk att ta ansvar för sitt avfall, säger Matias Swartling.
Knappt 30 av 290 kommuner använder det viktbaserade systemet i dag. I turistkommunen Borgholm på Öland har man vägt sina hushållsavfall i över tio år.
- Vi är nöjda och tycker det är rättvisst. De som slänger mycket får betala mer än de som är duktiga på att sortera, säger Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi.
Eldning av sopor
På Gotland förekommer det att folk istället eldar hushållssoporna för att minska sin viktbaserade sopavgift, något som är olagligt.
- Det är väldigt dåligt ur miljösynpunkt, men det är inte ett utbrett problem som vi ser på riksnivå, säger Anna-Carin Gripwall, informationschef på Avfall Sverige, branschorganisationen inom avfallshantering och återvinning.
Den gotländska sophanteringen omfattas av en hel del avgifter. Lagen säger att alla fastigheter måste ha renhållning och så länge någon bor i ett hus måste man betala för ett sopabonnemang. Många gotlänningar har både permanent boende och ett sommarhus på ön.
Grön kompensation
Det är inte tillåtet att köra bort sina hushållssopor från sommarhuset till sin permanentbostad för att slänga soporna där man redan betalar för sophämtning. Då måste man söka så kallad personlig sopdispens, något som är belagt med engångsavgifter på sammanlagt 1 115 kronor fördelat på olika avdelningar inom regionen.
- Vi har beslutat att alla hushåll solidariskt ska vara med och betala för att finansiera återvinningscentralerna, säger Matias Swartling.
För att komplettera sophämtningen finns gröna sopsäckar som kostar 83 kronor. I dessa kan man även lämna osorterade sopor då man inte har möjlighet att sortera.
Flera säckar om dagen
De gröna sopsäckarna hämtas normalt upp vid fastigheten utan extra kostnad. Men för de som bara har sophämtning på sommaren kostar det dessutom 99 kronor per gång mellan perioden 16 september till 14 maj.
- Eftersom du inte har ett abonnemang under den tiden måste bilen köra en extra omväg och det är därför fritidsbostäder får den avgiften, säger Eva Bogren, handläggare vid renhållningen.
På återvingscentralen i Visby får man in flera gröna betalpåsar om dagen. Gullbritt Christiansson från Visby har precis hyrt ut sin lägenhet och slänger gästernas hushållssopor i en grön påse.
- Det är bra att det går att göra så här när jag hyrt ut lägenheten och det blir lite extra sopor. Men annars har jag faktiskt inte använt betalsäckarna, säger hon.