Platser försvinner när vårdcentralen flyttar in
Fem platser för särskilt boende försvinner på Korpen i höst när ombyggnationerna startar för vårdcentralen som ju flyttas från Söderväg till Korpen.Kanske försvinner ytterligare fem platser, d v s hela den "gula gruppen" för särskilt boende om det visar sig att vårdcentralen behöver mer plats. Men ingen förlorar jobbet. Personalen som berörs omplaceras, säger Björn Jansson (s), ordförande i social- och omsorgsnämnden.
De fem som nu berörs, måste flytta ganska snart. Senast den 31 augusti ska de placeras på någon annan av kommunens institutioner för särskilt boende.
Vi har sagt tidigare att Korpen inte är lämpligt alls för särskilt boende och att vi på sikt ska avveckla den verksamheten där, fortsätter Björn Jansson.
Kommunen har för närvarande stort behov av korttidsplatser. Det handlar tex om personer som skrivs ut efter att ha fått vård på lasarettet och som skulle vara i behov av ett korttidsboende.
Nu får dom åka hem i alla fall. Eller om det finns plats, får de bo kvar på vårdavdelningen mot att nämnden betalar för platsen, säger Björn Jansson.
Men eftersom det finns ett ökande behov av dessa platser, har vi bett förvaltningen att göra en långsiktig plan som visar behoven framöver.
<span class=MR>Privat seniorboende</span>
Ett privat företag, Seniorliv AB, vill etablera sig på Gotland och bygga för kombinationen seniorboende och särskilt boende. Företaget vill helst satsa i Visby och har nu begärt att kommunen ska bistå i offertarbetet genom att betala 250000 kronor för förstudien.
Vi är intresserade av deras lösning, men vi har inte fattat beslut om vi ska vara med och betala för offerten eller inte. Men deras idé är intressant.
<span class=MR>Fler genomförda projekt</span>
Seniorliv AB vill bygga det som kallas kooperativa hyresrätter ed små insatser. Man säger sig inte ha några kommersiella ägarintressen.
Företaget har redan projekt på gång, eller är genomförda, i bl a Norrköping, Nacka, Karlskrona, Sollentuna, Malmö och Huddinge.
Social- och omsorgsnämnden gjorde ett underskott i fjol på cirka 13,5 miljoner kronor där äldreomsorgen (-4,5 miljoner kronor) och kostnaderna för LSS-åtagandena (5,2 milj kr) svarade för merparten, även om båda verksamhetsfälten säger sig ha greppat utgifts- och inkomstkontrollen.
När det gäller LSS kan nämnden redan nu notera svårigheter med budgeten för 2004 och 2005 efter som ett statligt bidrag på sju miljoner försvinner.
<span class=MR>Barn som far illa</span>
Ett oroande tecken är de ökande kostnaderna för individ- och familjeomsorgen, säger Björn Jansson.
Vi ser ett ökande behov av insatser som beror på missbruk i familjerna och som bland annat leder till att barn far illa. Det här är något som vi måste försöka matcha.
En annan trend som noteras är att socialbidragsutbetalningarna nu ökar igen med direkt koppling till ökande arbetslöshet, som i sin tur till en del har sin förklaring till uppsägningarna vid Flextronics.
Nämnden har nu skrivit med en vädjan till kommunstyrelsen, byggnadsnämnden, tekniska nämnden, Gotlandshem och byggföretagen på Gotland en vädjan om att man ska kräva/bygga hissar i bl a Talluddenområdet.
Vi behöver markera att det krävs en god tillgänglighet när man bygger i mer än ett plan, i Talluddenfallet byggs ju i två plan.
De som flyttar in på övervåningen måste kunna bo kvar även när de bli äldre. Är det utpekat som ett seniorboende, måste det alltså finnas hiss. Annars låser man andra våningen, påpekar nämndens andre vice ordförande, Bror Lindahl (fp), väl medveten om man inte kan kräva hissar bara vädja om förstående och hoppas att andra politiker och byggarna lyssnar och förstår.
<span class=MR>Fristen slut i Burgsvik</span>
Sudergården i Burgsvik dras ju med så stora arbetsmiljöproblem att arbesmiljöverket beslutat om vite om Gotlands kommun inte åtgärdar bristerna.
Vitesbeslutet är snart ett år gammalt och nu ska det börja hända saker konkret. Om inte kommunen startar ombyggnationerna, kan vitet på en miljon kronor dömas ut.
Förprojekteringen ska därför återupptas, bygget påbörjas och projektet kunna vara slutfört under 2005. 21 miljoner finns i flerårsplanen, två av dessa måste nu tas i anspråk i år.
Projektet om utveckling av sociala arbetskooperativ för funktionshindrade personer (som stötts av EU:s mål 2 öarna) har avslutats. Det ledde till att fyra kooperativ startades och som lever vidare.
<span class=MR>Fungerat utmärkt</span>
Björn Jansson säger att verksamheten har fungerat på ett utmärkt sätt och att tanken nu är att dessa ska införlivas i den kommunala verksamheten.
Det går bra så länge kooperativen inte riktar sig utåt mot företag och allmänhet.
Gör man det, kan konkurrenssituationen komma att granskas och kritiseras.
Vårt mål är att kooperativen ska bli självstyrande så att vi kan släppa greppet, säger Bror Lindahl.
37 personer med fysiska eller psykiska funktionshinder har deltagit i projektet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!