Platt fall för politiska viljan

I fjol bestämde kommunfullmäktige efter hård debatt att införa skriftliga omdömen i ordning och uppförande inom skolan på Gotland.Men beslutet var troligen förgäves. - Det lutar i stället åt att det blir upp till rektorerna att avgöra, säger Mats Hanell, för- och grundskolechef.

kritiska. Hans-Åke Norrby och Päivi Oliv, rektorer vid Högbyskolan, samt Ingemar Andersson, rektor på Tjelvarskolan, tycker inte att skriftliga omdömen i ordning och uppförande är nödvändiga.

kritiska. Hans-Åke Norrby och Päivi Oliv, rektorer vid Högbyskolan, samt Ingemar Andersson, rektor på Tjelvarskolan, tycker inte att skriftliga omdömen i ordning och uppförande är nödvändiga.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2008-09-20 04:00
Denna hösttermin införs skriftliga omdömen i alla ämnen från första klass i Sverige. Det blir samtidigt möjligt för föräldrarna att be om liknande omdömen gällande barnens ordning och uppförande.

Platt fall
Detta är i linje med uppfattningen i kommunfullmäktiges borgerliga majoritet, som redan för ett år sedan beslutade att frivilliga skriftliga omdömen i just ordning och uppförande skulle införas på öns skolor.
Men det mesta talar nu för att regeringen under hösten kommer att lägga ansvaret på de enskilda rektorerna - inte kommunerna - att själva bestämma över vad som ska gälla på deras skolor.
Det ser därmed ut att bli platt fall för den politiska viljan på Gotland.
Stödet för skriftliga omdömen i ordning och uppförande är nämligen obefintligt.
Rektorerna tycker istället att det räcker med de personliga samtal som regelbundet hålls med föräldrarna.
- Det finns inget vi inte kan säga vid samtalen. Skriftliga omdömen behövs inte, inget blir bättre för att vi skriver det på ett papper, säger Hans-Åke Norrby, rektor vid Högbyskolan i Hemse.

Bra idé
I en insändare i gårdagens GT befarade sex av Gotlands rektorer att omdömena genom offentlighetsprincipen kan utnyttjas av arbetsgivare som funderar på att anställa någon för exempelvis ett sommarjobb.
- Vi vill inte serva någon annan. Det är viktigt att vi har verktyg, men andra behöver inte ta del av dem, säger Hans-Åke Norrby.
Kritikerna menar att de nya reglerna kommit till för att stävja stöket i skolan.
- Den bilden av stämningen i skolan ställer jag inte upp på, säger Ingemar Andersson, rektor på Tjelvarskolan i Visby.
Hans-Åke Norrby säger sig inte veta någon rektor på ön som kan tänka sig att införa skriftliga omdömen i ordning och uppförande.
- Alla är tveksamma, säger han.
Sven Bosarfve (fp), pådrivande i debatten som ledde fram till fullmäktiges beslut i fjol, är inte lika övertygad:
- Jag har pratat med lärare som tycker att det här är bra. Och jag tror att vanliga gotlänningar tycker att det är en bra idé, säger han.

Stort förtroende
Han är inte besviken över att regeringen lägger ansvaret på de enskilda skolledningarna.
- Regeringen har gett ett stort förtroende till rektorerna att införa frivilliga skriftliga omdömen. Det tycker jag är positivt, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om