Pliktverket gallrar hårt på P18 Bara 100 av 340 unga män och tjejer duger

Per Johansson från Follingbo är en av 340 unga män som i dagarna genomgår mönstring på P18 i Visby för att se om han duger till tjänst i försvaret om drygt ett år. Han hade just klarat av det teoretiska provet ­ ett slags intelligenstest.
- Det gick bra tror jag, jag är lagd åt det teoretiska hållet. Men jag vet inte om jag vill göra värnplikten. Jag vill ju att det ska vara en merit i min kommande utbildning och inte ett förlorat år, säger han.

Gotland2004-05-27 04:00
Mönstringen på Gotland omfattade för bara några år sedan en 450 personer. Men tvärt emot övriga riket, så sjunker andelen 18-åringar på Gotland. Om ett par år kommer man bara att ha cirka 300 killar och några tjejer som prövas och bedöms.
­ Men det är inget jätteproblem, säger ställföreträdande regementschefen Ronny Larsson.
40 procent av de som mönstras kommer aldrig att ha någon närkontakt med försvaret.
­ De har helt enkelt inte de rätta förutsättningarna för att göra plikttjänstgöring, säger Mårten Bäcklund, produktionsledare på Pliktverket.
<span class=MR>Fel på hörseln vanligt</span>
­ Man kan falla ur av många anledningar. Fel på hörseln eller risk för att en hörselnedsättning förvärras är en ganska vanlig orsak. Vi räknar med att 5-7 procent har något hörselproblem. Synproblem, någon kronisk sjukdom är andra orsaker medan en del sållas bort för att de har psykiska problem.
<span class=MR>Prestation testas</span>
Förutom de teoretiska proven testas de blivande soldaternas fysiska prestationsförmåga. De genomgår förstås en grundlig läkarundersökning, får prata en god stund med en psykolog och så vidare.
Mårten Bäcklund berättar att man ser en viss ökning av andelen unga som inte passar in i försvarets mallar. Och de trots att man söker unga killar och tjejer till 700 typer av befattningar!
Men samtidigt som kraven ökar på viss typ av tjänstgöring, har andra tjänster helt försvunnit som egentligen ställde väldigt låga krav på den värnpliktiga.
<span class=MR>Allt färre skrivs in</span>
Omkring 45000 unga män och tjejer mönstrar varje år. Av dem skrivs 19000 in för någon form av tjänst i det militära. Rikets behov är i dag 15000, men om de olika sparåtgärder som nu diskuteras blir verklighet, kommer försvaret att tvingas sänka sina behov till en bra bit under 6000 värnpliktiga.
Och eftersom det på Gotland för närvarande skrivs in 120 värnpliktiga per år, kan det sluta med att behovet måste sänkas radikalt, beroende på riksdagsbesluten.
<span class=MR>Mönstras två dagar</span>
Själva mönstringsprocessen tar två dagar och Pliktverket har installerat utrustning och 34 personer i en av regementets kaserner. Redan vid slutet av dag 2 får de unga ett preliminärt besked. I augusti är placeringarna klara. Då får de också veta vilket befattning de förväntas utbilda sig till.
Och när de väl börjar sin grundutbildning nästa år, gäller det att förbandet tar hand om sina nykomlingar på rätt sätt. I dag väljer 16 procent av de värnpliktiga att hoppa av. Den siffran jobbar man hårt med för att sänka, helst ner till sju procent, säger Ronny Larsson:
­ Vi har redan vidtagit en rad åtgärder. Bland annat har vi anpassat den fysiska träningen så den blir mer individuell. Tidigare körde vi nog lite för hårt med en del.
Man har enskilda samtal med de värnpliktiga också och har det införts en slags inskolning som ska ge en mjukare övergång från det civila till det militära livet. Han betonar att de 16 procenten ingalunda betyder att P18 skulle vara ett "svart får" i sammanhanget. Det är snarare ett medeltal som gäller för hela riket.
­ Vad vi sett beror inte avgångarna på problem med resorna och att Gotland ligger långt bort från hemmen. Men om man har bekymmer i sitt privata liv kan självklart avståndet göra att de problemen förstärks.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om