Omkring 120 personer från Gotlands alla skolkök har bytt slevar och byttor mot böcker och skolbänkar. För under sportlovet är det nämligen studier som står på menyn för deras del.
Nu ska deras ekologiska profil utvecklas och fokus ligger på ekologiskt, vegetariskt, årstidsanpassat och helst även närproducerat.
Ekostrategen Helena Andersson berättar att det blir både teori och praktik, bland annat ska en 19-rätters buffé tillagas enligt konstens alla ekologiska regler.
- Nu gäller det att få inspiration och kunskap för att komma vidare och helst nå målet med 25 procent ekologiskt i år.
Givetvis har den pluggande skolkökspersonalen lärare under veckan. Den kunskapen står Erik Måneld och Gösta Skoglund, kock respektive pedagog, för. De har lång erfarenhet av att jobba med skolköks omställning till ekologiskt på menyn.
Och ikväll, onsdag, ges dessutom en kvällskurs för politiker, upphandlare och måltidschefer. Förutom provsmakning av skolkökspersonalens pluggande maträtter ska de få en omvärldsanalys och framgångsfaktorer för ökad andel klimatsmart ekomat i region Gotlands kök.