Plugga hemma: "Det funkar ju"

I ett par veckor har eleverna på Wisbygymnasiet pluggat hemifrån. "Till största delen går det bra men det är lite svårt att hålla upp motivationen på egen hand", säger Viktoria Jansson Tomtlund.

Lovisa Bergklint Cederlund framför datorskärmen i hemmet. Hon har sällskap av mopsen Iris (till vänster) och schnauzern Baltazar.

Lovisa Bergklint Cederlund framför datorskärmen i hemmet. Hon har sällskap av mopsen Iris (till vänster) och schnauzern Baltazar.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-04-01 10:22

Viktoria Jansson Tomtlund och Lovisa Bergklint Cederlund, båda 16, går i samma klass på Wisbygymnasiet. Sedan den 18 mars har de fått all undervisning på distans. Båda tycker att det i stort har fungerat bra, men Viktoria tycker det är svårt att hålla motivationen uppe och Lovisa påpekar att tekniken strular.

– Det är det tekniska som funkar dåligt ibland. Jag tycker det är jättestressande för om det krånglar lite kanske man missar något om de har en genomgång, säger hon och fortsätter:

– Lärarna är inte jättebra på tekniken, och både hon och Viktoria skrattar.

Elevernas scheman ser ut som vanligt men i stället för att vara i skolan har de suttit hemma och haft lektioner via Skype. Viktoria och Lovisa tycker inte att det är några större problem med de teoretiska ämnena, det är värre med de mer praktiska. Viktoria läser estetiska programmet med inriktning musik och där ingår både att sjunga i kör och spela i ensemble.

– Det går inte så jättebra. Vi får uppgifter och länkar med ljudfiler med våra stämmor och sedan är det eget ansvar. Vi kan ju inte spela i ensemble. Så jag vet inte hur det blir med bedömningen där, säger hon.

Och just hur distansundervisningen ska påverka deras betyg oroar dem båda.

– Jag är jätterädd för att det ska påverka. Läraren kan ju inte se 100 procent vad man kan och då vet man inte om man kommer att få det betyg man förtjänar, säger Lovisa.

– Samtidigt tänker jag att läraren tar hänsyn till det. Men jag är orolig för matten, för jag hade hoppats få visa vad jag kan på de nationella proven. Men nu finns de ju inte, säger Viktoria och anspelar på att proven ställts in i år.

Att plugga hemma påverkar även det sociala livet för tjejerna. De har ingen att luncha med och ingen att prata med på rasterna.

– Jag saknar kompisarna jättemycket. Man blir lite nere, det är det där småsnacket som fattas, det är jättejobbigt, säger Viktoria.

– Jag saknar väl mest rutinerna. Och ingen är ju hemma, det är tråkigt. Man blir inte social som i skolan och då blir man lite ledsen för att man bara sitter, säger Lovisa.

Nu hoppas både Lovisa och Viktoria att skolan inte ska vara stängd så länge.

– Det vill jag absolut inte. Det känns redan som man är trött på det, säger Lovisa.

Katja Westergren är lärare i svenska och mediaämnen på Wisbygymnasiet. Hon tycker att det har fungerat bra med undervisning på distans, men liksom Viktoria och Lovisa har hon haft en del problem med tekniken. Det gör att hon får tänka på att skicka elevernas uppgifter via flera kanaler för att vara säker på att de kommer fram. Distansundervisning kräver också lite annorlunda planering än vanligt.

– Men faktum är att jag tycker att det fungerar jättebra även om det blir lite svårt att variera sig, säger hon.

De lärare som undervisar i praktiska ämnen har en svårare utmaning. Thomas Karlsson, ansvarig för fordonsprogrammet på Wisbygymnasiet, är orolig för eleverna som ska ta studenten i vår. 

– Det finns ju praktiska moment som de ska visa upp för oss. Jag får väl lägga upp en plan med handledarna så att de gör de praktiska momenten ute på praktikplatserna så får jag checka av dem där, säger han.

För eleverna i första och andra ring har Thomas Karlsson en lite mer annorlunda lösning.

– Det är väl bara att dra in bilen i sovrummet, skojar han.

Plugga hemma tips

Viktoria och Lovisas tips för att studera hemifrån:

Håll rutiner.

Sov.

Plugga med en kompis om du har svårt att hålla dig koncentrerad.

Ha inte så höga krav för det här är nytt för alla.

Se den här perioden som en möjlighet att lära dig något.

Sist men inte minst: Sitt inte i sängen! Det gjorde Lovisa och hon somnade direkt efter lektionerna. Det är bättre att sitta vid ett bord, då känns det lite mer som att vara i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!