Pluggar engelska med hjälp av GA:s OS-bilaga
Tre högstadieklasser på Högbyskolan i Hemse använder GA:s OS-bilaga i sitt skolarbete. De har under tre engelskalektioner sökt fakta om OS i tidningen och översatt dessa fakta till engelska. En annorlunda engelskaunder-visning som enligt eleverna har varit lärorikt och kul.
Att de olympiska spelen just nu pågår i Salt Lake City, USA, är något som intresserar skoleleverna mycket och om man kan använda detta i undervisningen så måste ju detta ämne bli extra kul för eleverna.
Tina Wahlgren beställde OS-bilagor till de 65 elever hon undervisar i engelska. De flesta eleverna hade favoritgrenar i vilka de kunde söka fakta och de elever som inte är intresserade av idrott fick andra uppgifter som exempelvis: söka fakta om OS-staden Salt Lake City, fakta om den olympiska eldens väg till OS-staden eller säkerhetsarrangemangen runt spelen.
<span class=MR>Nya vägar</span>
Tina Wahlgren berättar att det här var nya vägar i undervisningen och eleverna har visat sig vara otroligt duktiga och ambitiösa. Även de som har lite svårt för engelska har visat framfötterna och verkligen bjudit till.
Eleverna fick helt fria händer när det gällde att arbeta med de här uppgifterna. De som så ville fick lämna klassrummet och arbeta på annat håll, huvudsaken var att arbetet skulle bli gjort.
Det var ett ansvarstagande från elevernas sida och det gick bra, säger Tina Wahlgren.
GA besökte de 21 eleverna i klass 9a2 som redovisade sitt arbete på måndagen.
Några av eleverna valde att gå fram och redovisa sitt material framför hela klassen medan andra valde att redovisa i grupp. Efter redovisningen betygsatte eleverna sina kamraters insatser med upp till tre plus.
Sabina Björkman valde att redovisa inför klassen. Hennes idrottsgren var bob för två personer. Sabina berättade bl a hur Ludmila Engquists dopingskandal gjorde att alla sponsorer hoppade av och hur de kvarvarande idrottsmännen nu får klara sig själva.
Det svenska bob-laget består av Lina Engren och Karin Olsson.
Lisette Nilsson berättade om rodel och använde facktermer som bl a "hairpinbend" (hårnålskurva).
Anna Jakobsson, Clara Dahlgren och Rosel Olofsson var framme och redovisade ett arbete om curling. Clara berättade på engelska hur spelet går till och hur lagen ser ut.
Elin Dahlgren berättade för GA att det har varit kul att använda GA:s OS-bilaga i engelskan.
Vi har lärt oss jättemycket av det här, inte minst engelska facktermer inom sportgrenarna, säger Elin Dahlgren.
Hockey är Elins favoritsport och hon hoppas att Sverige kommer att ta guld i den grenen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!