Plundrarjakten ska trissas upp

Nu ska arbetet med att få fast skattplundrare bli mer effektivt.
Det hoppas i alla fall länsstyrelsen ska bli resultatet av det nätverk som man nu ska försöka skapa.
- Genom att samla de resurser och den kunskap som finns så kan vi förhoppningsvis nå längre, säger länsantikvarie Christian Runeby.

Gotland2005-05-07 06:00
Den senaste tiden har polisen fått ta emot tre anmälningar om misstänkt skattplundring. En vid Stora Vikers i Lärbro, en vid Garde i Stenkyrka och en vid Glamm unds i Akebäck.
- Har de varit på de här tre platserna så har de definitivt varit på fler, säger Christian Runeby.
Längre tillbaka var det ofta utländska ligor som kom till Gotland och letade skattfynd i åkrarna. Men i dag är man ganska övertygad om att det är människor som är bosatta på ön som står för skattplundrandet. De har lokalkännedom och vet precis när de ska slå till.
- Det är ofta vår och höst, när jorden på åkrarna bearbetats som de dyker upp, säger Christian Runeby. När man plöjer rörs ofta de boplatser som legat orörda under det övre jordlagret omkring och nya mynt och annat kommer upp. En del kommer också i dagen av sig självt, precis som stenar i marken som kryper upp.

Plundring på natten
Enda sättet att få fast skattplundrare och binda dem till brottet är att ta dem på bar gärning. Men att bevaka varje plats där det kan dyka upp skattplundrare är ogörligt.
- Det är nästan 900 platser där man hittat skatter på Gotland. Till detta kommer minst lika många orörda boplatser. Det vi kan göra är att mana såväl lantbrukare som allmänheten till att vara mer vaksamma. Ser man något misstänkt eller spår som kan tyda på att skattletare varit i farten så bör man ringa polisen direkt, säger Christian Runeby.
Skattplundrare jobbar ofta nattetid. De använder metalldetektor, något som är fullt lagligt att äga. Men för att få använda den krävs dispens från länsstyrelsen.

Utländsk marknad
- De är väldigt systematiska och oerhört fräcka. Många fält där man hittat fotspår och grävda små hål ligger väldigt öppet och kan ses på långt håll.
Om skattplundringen ökat eller minskat kan Christian Runeby inte säga. De senaste åren har man trott att det minskat, men förmodligen är det bara så att skattplundrarna blivit mer diskreta tror han.
- Att de hittar mynt och annat är helt klart, liksom att det finns en marknad. Annars skulle de ju inte fortsätta och återkomma gång på gång.
Nu vill alltså länsstyrelsen försöka bilda ett nätverk myndigheter emellan. Polisen, länsstyrelsen och fornsalen bör ingå, men förhoppningen är att även myndigheter på nationell och internationell nivå är med i nätverket. En del av det som skattplundrare hittar på Gotland säljs på den utländska marknaden.

Möte mned landshövdingen
- Kanske är det lämpligt att börja med länderna kring Östersjön för att ta fram gemensamma riktlinjer för hur vi ska arbeta med detta.
I början av veckan hölls ett möte med landshövding Marianne Samuelsson och andra på länsstyrelsen. Fortsättningen blir en träff med polisen på Gotland för att hitta former för nätverkets utformande och dess arbete.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om