"Plussidan väger över "

Låt skogs- och arbetsmarknadsfrågorna ligga kvar under länsstyrelsen på Gotland.
Men gör det till en permanent lösning och avsluta det pågående försöket.
Det är slutklämmen i Statskontorets utvärdering av länsförsöket på Gotland som nu ska ut på remiss och sedan förhoppningsvis utmynnar i en proposition någon gång fram i vår.

Gotland2005-08-27 06:00
I åtta år har både Arbetsmarknadsstyrelsens, AMS, och Skogsvårdsstyrelsens verksamhet på Gotland legat under länsstyrelsen. I stället för att verka som fristående myndigheter har man på försök här på Gotland haft en så kallad utvidgad samordnad länsförvaltning.
Både regionalpolitiska skäl, man ville bland annat säkra sysselsättning på ön, och en strävan efter samverkan och samordningsvinster låg bakom. Men försöket har inte varit okontroversiellt.

Vill ha försöket avbrutet
Särskilt från de centrala myndigheterna (AMS och Skogsvårdsstyrelsen) har man haft invändningar och fortfarande vill man därifrån helst att försöket avbryts.
På lokalt håll, bland dem som jobbar i de både verksamheterna, är stämningarna dock mycket mer positiva.
- De negativa stämningar som fanns i början av försöket har lagt sig. Idag finns ett tydligt stöd för fortsatt samverkan, sa Lars Niklasson, en av Statskontorets utredare då utvärderingen presenterades på Gotland i går.
Totalt är det cirka 100 anställda inom länsstyrelsen på Gotland som direkt berörs av försöksverksamheten, de flesta finns inom arbetsförmedlingen.
- Det viktigaste för oss är att försöket avslutas och att vi får ett beslut som ligger fast, sa Kjell Genitz, personalrepresentant från länsstyrelsen.

Vill slippa omorgansiation
Helst ser han dock att nuvarande ordning permanentas så man slipper ännu en omorganisation. Det har varit mycket turbulens för personalen sedan försöket inleddes och nu behöver man lugn och ro, menade han.
Från länsledningen hoppas man givetvis att regeringen lyssnar på utvärderarna och att de två verksamheterna får ligga kvar inom länsstyrelsen.
- Försöket i sig är unikt, men sättet att arbeta är inget konstigt för oss. Att jobba mot en expertmyndighet, med centrala verk, är något vi gör varje dag. Det är den vanliga formen för en länsstyrelse, sa länsrådet Anders Granat som hoppas nuvarande modell får fortsätta.

Riksdagsbeslut
För att försöket ska övergå i permanent verksamhet måste det till ett riksdagsbeslut. Och det måste tas senast nästa vår. En proposition bör därför ligga färdig på regeringens bord senast någon gång i mars 2006.
Väljer man att avbryta försöket efter utgången 2006 behövs där­emot inget riksdagsbeslut.
- Skulle man välja att avbryta krävs det dock att regeringen tydligt markerar att verksamheterna ska finnas kvar på Gotland, annars bryter man mot de regionalpolitiska målen, påpekade en av utredarna.
I utredningen uttalar man också farhågor för att AMS och Skogsvårdsstyrelsen försöker hitta andra former av samordning inom respektive verk om man själv får ta över igen. Att till exempel verksamheten på Gotland slås ihop med något annat län.
Ytterligare en fråga som oroar är vad som händer med länsstyrelsen på Gotland om 40-45 procent av verksamheten skulle försvinna. Så stor del av den totala verksamheten utgör arbetsmarknaden och skogen.
Efter den remissronda som nu inleds blir det finansdepartementet och dess länsstyrelseenhet som tar hand om ärendet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!