"Poänglöst" att separera öbor och besökare

Att separera gotlänningar och fastlänningar på färjan för att minska smittspridningen är inte aktuellt. "Det finns ingen poäng", anser Destination Gotlands vd.

Christer Bruzelius anser det onödigt att dela upp gotlänningar och fastlänningar på färjan.

Christer Bruzelius anser det onödigt att dela upp gotlänningar och fastlänningar på färjan.

Foto: David Skoog/Arkiv

Gotland2020-06-02 07:11

För att minska smittspridningen om turismen till Gotland ökar i sommar föreslog matematikprofessor Tom Britton åtgärden att dela på gotlänningar och fastlänningar i olika avdelningar på färjetransporterna till och från ön, vilket GA rapporterade om i lördags. Enligt Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland, skulle en sådan lösning vara onödig.

– Vi har infört en rad åtgärder som underlättar att hålla avstånd och säkerställa distanseringen. Självklart gäller alla dessa åtgärder både besökare och gotlänningar, och följer man dessa är smittspridningen minimerad och därmed finns det ingen poäng att separera gotlänningar och fastlänningar, skriver han i en kommentar.

Några av åtgärderna som bolaget infört är att antalet bokningsbara platser på varje tur har begränsats, plexiglas finns vid försäljningsställen och antalet bord och sittplatser har begränsats i restaurangtorget. Dessutom måste passagerare intyga att de inte har några symtom kopplade till covid-19 innan ombordstigning.

– Under Kristi himmelfärdshelgen hade vi ett något ökat resande men det vi hört från både passagerare och medarbetare är att det har fungerat bra, säger Adam Jacobsson, marknadschef på Destination Gotland.

Folkhälsomyndigheten väntas under veckan komma med besked om resor under sommaren och vilka restriktioner som ska gälla.

– Vi följer rekommendationerna och utifrån det tar vi fram begränsningar och restriktioner, säger Adam Jacobsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!