Polisen är nu på väg att klara upp den omfattande vandaliseringen av Klinteskolan för 14 dagar sedan. Fem tonårspojkar i 14-17-årsåldern har förhörts om händelsen och två av dem har delgivits misstanke om brott.
- De tre andra är under 15 år och kan därför inte straffas, förklarar kommissarie Fredrik Persson vid Gotlandspolisen.
Alla delaktiga
Samtliga fem misstänks dock för delaktighet i vandaliseringen som ägde rum natten mot den 25 maj. Ingen hade i går anhållits.
Fredrik Persson ville i går inte lämna några detaljer kring utredningen eller om de fem ungdomar som hörts om inblandning i händelsen.
Är de, eller har de varit, elever vid skolan?
- Det vill jag inte kommentera, svarar Fredrik Persson.
Stora skador
Han säger dock att de sannolikt kommer att få stora skadestånd riktade mot sig. För skadestånd finns ingen åldergräns, även den som inte är straffmyndig kan krävas på skadestånd.
Skadorna vid vandaliseringen blev omfattande. Främst handlar det om fuktskador eftersom man hade vridit på vattenkranar och den vägen orsakat översvämningar.
- Vatten har runnit igenom ett undertak som måste brytas upp, det har gått in i flera väggar och vi har även golv som måste brytas upp och läggas om för att förhindra att det blir mögel där fukten trängt in, säger Loob Sulev på Samhällsbyggnadsförvaltningens fastighetsavdelning.
Han tror att slutnotan för att få skadorna lagade kommer att gå på minst ett par hundra tusen kronor.
- Kanske mer, jag vet inte, säger han.
De skyldiga får betala
Arbetet har påbörjats och kommer att fortsätta och slutföras när skolan slutat för terminen.
Policyn i Region Gotland är att om det finns någon skyldig så är det den man riktar skadeståndsanspråket mot.
- Försäkringen har vid den här typen av skador en självrisk på cirka 1,2 miljoner kronor, så därifrån kan vi sällan få något. Utan det är de som gjort sig skyldiga till förstörelsen som får betala, säger Stefan Hellström, förvaltare av skolbyggnader i Region Gotland.