Polis: Motorburen ungdom ställer till mer problem

Allt fler incidenter med så kallad motorburen ungdom har rapporterats den senaste tiden. Gruppen har blivit stökigare, enligt polisen.

Foto: Krister Nordin/arkiv

Gotland2021-01-18 20:23

Den grupp som polisen kallar "motorburen ungdom" har varit mer omskriven än vanligt under hösten och vintern. Flera incidenter har rapporterats. En av de mer uppmärksammade var fallet i oktober då frityrolja hälldes ut på flera vägbanor, vilket polisen misstänker ha gjorts av denna grupp.

Natten till den 2 januari var det stökigt i Lärbro. Flera boende larmade polisen om att det brummade och smällde i samhället.

Polisen Pelle Zettervall har jobbat med trafikfrågor vid Gotlandspolisen i 25 år. Gällande "motorburen ungdom" menar han att den gruppen visar mindre hänsyn till sin omgivning nu än tidigare.

– Det som ökat på senare tid är att de här personerna stökar ner mer och grisar ner efter sig. Att det ska sladdas och väsnas med hög musik, för att imponera på sin närmaste omgivning, har det också blivit mer av nu än tidigare.

En utsatt plats är Biltemas parkering, som råkat ut för både buskörning och nedskräpning.

– När de lämnar platsen så syns det och andra får ta hand om deras grejer.

Populära samlingspunkter i Visby är även Åhlénsgaraget, ÖoB:s parkering och delar av Visborg.

Polisen arbetar i första hand med att lösa problemen genom dialog med ungdomarna. Hjälper inte det kan ordningsböter utfärdas.

Räcker dialog eller får ni ta i med hårdhandskarna?

– Dialog hjälper för väldigt många, men vi har några återkommande som inte tar till sig budskapet. De har ett stort självhävdelsebehov och vill kanske visa sina kompisar att de gör som de vill. Men ofta avtar det betydligt efter att vi kontaktat föräldrarna. Ofta är det ju dessa som står som ägare på fordonen, säger Pelle Zettervall.

Det händer att polisen beslagtar epa- och A-traktorer som misstänks vara modifierade till att kunna gå som vanliga personbilar. Pelle Zettervall är en av dem som undersöker bilarna.

– Just nu har vi ett par stycken inne. Både den ungdom som kör och den som äger bilen kan ställas till svars för tillåtande av olovlig körning, om man vet om att det är något lurt med bilen men man låter det vara.

Epa- och A-traktor får inte kunna köras fortare än 30 km/h. Men sätten att påverka fordonens funktioner är många och Pelle Zettervall har sett många kreativa lösningar.

– Vi hittar alla möjliga ändringar för att kunna köra traktorn som en vanlig bil. Man påverkar växellådor och sätter in hastighetsregulatorer. På äldre bilar är det lätt att koppla förbi och modifiera.

A-traktor

A-traktor är en ombyggd bil, som är inrättad att dra andra fordon eller arbetsredskap och ska vara utrustad med kopplingsanordning.

Från 15 juli 2020 är kravet att fordonets hastighet på lägsta växeln ska vara högst 10 km/h vid 2/3 av ursprungsmotorns maximala varvtal borttaget. Högsta hastighet får fortfarande vara högst 30 km/h. A-traktorn ska vara konstruerad så att det är svårt att ändra maxhastigheten.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!