Så ska polisen motverka stöket på krogen

Polisen på Gotland tar krafttag mot stöket på krogarna. Genom att komma överens om en acceptabel berusningsnivå, som polisen Conny Johansson kallar det, blir det lättare att förhindra både våldsbrott och trängsel.

"Att medborgarna har ett förtroende för polisens arbete är helt avgörande. Sakta men säkert ska vi ta oss i en riktning där vi hittar en nivå när det gäller berusning som är acceptabel för Gotland. Och det vill krögarna vara med på", säger Conny Johansson.

"Att medborgarna har ett förtroende för polisens arbete är helt avgörande. Sakta men säkert ska vi ta oss i en riktning där vi hittar en nivå när det gäller berusning som är acceptabel för Gotland. Och det vill krögarna vara med på", säger Conny Johansson.

Foto: David Skoog

Gotland2021-07-15 12:01

För att öka tryggheten i utelivet på Gotland har polisen, tillsammans med regionen och krögarna, tagit fram en gemensam problembild som är specifik för Gotland.

– Det offentliga våldet på Gotland handlar inte om kriminella som har uppgörelser i den offentliga miljön. Det handlar om krogrelaterat våld, som ofta har att göra med att både offer och förövare är berusade vid brottstillfället, säger kommunpolisen Conny Johansson.

Föga förvånande finns det en tydlig koppling mellan höga berusningsnivåer och dåligt uppförande. Hur ska då en krögare som är beroende av att servera alkohol till sina gäster hantera våld och trängsel som kan uppstå till följd av deras drickande?

Det kan vara lätt att tro att man skjuter sig själv i foten genom att kontakta polisen angående sin egen verksamhet. Men så är det inte, poängterar Conny Johansson.

– Ser vi att krögaren är aktiv själv, genom att kontakta polisen, kommer det bara att ses som ett positivt initiativ. Det är inget som kommer att vara grund för att man blir av med sitt tillstånd till exempel, förklarar han och fortsätter:

– Det är individerna som kommer till serveringsstället som gör fel. Krögaren behöver hjälp med att ta hand om det.

För att förbygga våldsbrott är det också viktigt med utbildning för personalen om ansvarsfull alkoholförsäljning. När det kommer till problematiken med narkotika finns det ett stort tapp på kunskap, menar Conny Johansson.

– Vi vill berätta för krögarna varför vi gör tillsyn. Det handlar inte om att dyka upp för att slå undan benen för dem, utan att bjuda in till att göra jobbet tillsammans, säger han.

Tillsammans med krögarna ska polisen ta fram en "berusningsnivå som fungerar".

– Alla vi som har någon form av möjlighet att påverka hur mycket människor dricker måste tillsammans komma överens hur den nivån ska se ut. Det är svårt att avgöra var gränsen ska gå, och därför behövs en dialog. En samsyn kring de här frågorna är den enda vägen.

Dialogerna kan förhoppningsvis också vara till hjälp när det kommer till att reda ut vad som gäller för att hantera trängsel och efterlevnad av restriktioner. Men i det fallet ligger ansvaret mer hos regionen.

– Polisen har ingenting med trängseln att göra, så länge det inte handlar om offentlig tillställning eller allmän sammankomst. Det övriga ligger på Region Gotland.

Men kan ni göra något om ni kommer till en krog där det är trångt?

– Om vi har ett polisiärt ärende på en krog och noterar att det är trångt kan vi meddela Region Gotland, som kan ta över. Vi går dock inte in på en krog för att specifikt arbeta med trängselproblematiken.

Efterlevs restriktionerna på serveringsställen i Visby?

– Vår absoluta uppfattning är att alla krögare gör vad de kan. Problemet är snarare besökare som har problem att följa restriktionerna. Då blir det jobbigt för krögarna, men de är proffsiga.

Ett återkommande problem är att gäster ofta står upp och dricker, trots att regelverket säger att det är sittande som gäller. Då är det upp till krögaren att säga till, och vid upprepade överträdelser avvisa personen.

– Det enskilt största ansvaret ligger på besökare. Men när man börjar dricka alkohol är det lätt att man glömmer bort eller inte bryr sig. Så vi måste försöka hjälpas åt, annars kan det snabbt bli skärpta restriktioner igen.

Detta gäller på krogen

Inomhus får ett sällskap om åtta personer sitta tillsammans.

Det får inte uppstå trängsel bland gästerna, varken inomhus eller utomhus.

Sällskap ska kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

Mat och dryck får bara serveras till gäster som sitter vid bord eller sitter vid bardisk.

Det är inte tillåtet att servera stående gäster.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!