Polisanmäls för olovligt bruk av gutefårs-genbank

Arbetet med att bevara det utrotningshotade gutefåret, skakas nu av kulmen på en flera år gammal konflikt.Föreningen gutefåret har polisanmält tre uteslutna medlemmar, för att ha lagt beslag på rasens genbank.- Genbanken var aldrig deras! säger den sparkade verksamhetsledaren Björn Hjernquist.

Gotland2007-06-04 00:00

I våras avsatte Föreningen gutefårets styrelse det egna avelsrådet, som i två år arbetat med att upprätta och administrera ett genbanksregister för gutefåret, Sveriges äldsta fårras.

Enligt föreningen hade avelsrådet-verksamhetsledaren Björn Hjernquist, Kjell Lindström och Bodil Wallberg-"flagrant överträtt sina befogenheter och sitt samrådsansvar gentemot styrelsen". Trion uppmanades att senast den 15 april överlämna sitt arbetsmaterial.

Så skedde inte. I stället bildade trion en egen förening, Gutefårakademin, som nu utger sig för att vara ny huvudman för gutefårets genbank.

"Olovligt förfogande", möjligen också "trolöshet mot huvudman", menar Föreningen gutefåret, som har polisanmält de tre.

Lös egendom
Enligt Björn Hjernquist, Sproge, samlade avelsrådet på eget initiativ och för egen räkning in uppgifterna i genbanken. Man var inte nöjd med styrelsens sätt att arbeta med bevarandet av rasen.

- Vi gjorde den inte på deras uppdrag och utan deras sanktionering, på vår fritid. Genbanken har aldrig varit föreningens, säger Björn Hjernquist.

Föreningen gutefårets ordförande Anders Larsson, Lund, invänder:

- Det är skitsnack, rent ut sagt! Föreningen gutefåret tog initiativ till arbetet, gjorde inköp av dataprogram och skapade möjligheter för avelsrådet att jobba med det här.

I polisanmälan efterlyses också inventarier: en kopiator och en skrivare. Enligt Björn Hjernquist samägs utrustningen av trion och föreningen. Enligt Anders Larsson ägs den till fullo av Föreningen gutefåret.

Lisa Koblanck, inspektör på kriminalavdelningen vid Polismyndigheten på Gotland, bekräftar att en anmälan om olovligt förfogande upprättats och att förundersökning inletts.

Fängelse
Möjligen kan brottsrubriceringen trolöshet mot huvudman också bli aktuell, beroende på vad utredningen visar.

- Det beror på vad man haft för funktioner, vad man haft för tillgång till olika delar av ett företag eller en förening, säger Lisa Koblanck.

Olovligt förfogande kan ge påföljden böter eller fängelse i högst två år.

Fotnot: I veckan kan du läsa mer om gutefåret, i del 3 av GA:s serie om gotländska lantraser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!