Polisen anklagas för att ha gått bryskt fram

Tre av de sju häktade i den stora knarkhärvan på Gotland har överklagat tingsrättens häktningsbeslut.
- Min klient förnekar brott. Han har överklagat häktningen och kräver att bli försatt på fri fot, säger advokat Lars Dahlström som försvarar en av de häktade, en 34-årig man.

Gotland2012-01-10 04:00

Redan på söndagen lämnade han in ett överklagande som Svea hovrätt inte hade hunnit ta ställning till på måndagen. Lars Dahlström ifrågasätter också att tingsrätten gick med på åklagarens begäran om fyra veckors häktningstid.

- Vi menar att han inte på sannolika skäl är misstänkt för de brott åklagaren angett, säger Lars Dahlström.

Fem män häktades på fyra veckor, medan de två misstänkta kvinnorna frihetsberövades i två veckor.


Polisen förtegen
I går fortsatte förhören med de sju personerna, som häktades på lördagen misstänkta för bland annat grova narkotikabrott.

Men polisen är mycket förtegen om vad som kommit fram.

- Vi jobbar vidare med förhör och går igenom de beslag som gjorts. Vi värderar och analyserar, säger Fredrik Södergren vid Gotlandspolisens narkotikaenhet.


Gjort beslag
Har ni gjort många beslag?

- Det är en del beslag. Mer kan jag inte kommentera i dagsläget, säger han.

Totalt är tio personer misstänkta för inblandning i den omfattande brottshärvan. Tre av dem släpptes dock redan under helgen, men misstanken mot dem kvarstår.


Människosmuggling
Vilket samröre de misstänkta personerna har med varandra vill polisen inte svara på, men av häktningsprotokollet framgår att åtminstone två av de inblandade, den man och den kvinna som även misstänks för människosmuggling, har ett personligt förhållande.

Vad som mer exakt ryms bakom rubriken människosmuggling vill man heller inte gå in på.

- Hela utredningen är belagd med yppandeförbud och vi kan därför inte säga någonting i nuläget, säger kommissarie Fredrik Persson som jobbar med ärendet.


Uppbrutna dörrar
På Facebook la en anonym person i går ut en mängd bilder från polisens husrannsakningar och man ondgjorde sig över att polisen gått onödigt hårt fram. Uppbrutna dörrar och trasiga dörrkarmar visades bland annat. Det talades också om dragna vapen.

Gick det ovanligt bryskt till?

- Nej, svarar Fredrik Persson.

Är det normalt att man bryter loss dörrkarmar vid husrannsakningar?

- Jag kan bara uttala mig generellt om detta, alltså utan att tala om de nu aktuella husrannsakningarna. Och generellt är det så att det finns fall som kräver att man bryter upp en dörr. Det är en bedömning från fall till fall. Det beror på vad som finns bakom den där dörren, svarar han.


Dragna vapen
Dragna vapen då? Brukar man ha det?

- Vi har inte alltid vapen vid husrannsakningar. Det beror på vilken information vi har om vad som finns innanför, svarar han.

Tre av de häktade, två män och en kvinna, har via sina advokater överklagat tingsrättens häktningsbeslut till Svea hovrätt.


Fler kan överklaga
Beslut från hovrätten väntas komma under dagen.

Eftersom samtliga sju bestred åklagarens häktningsyrkande vid tingsrättsförhandlingen är det troligt att fler överklaganden inkommer i dag.

Man, 34 år, misstänkt för grovt narkotikabrott samt anstiftan till grov narkotikasmuggling. Åtal ska vara väckt 7 februari.

Man, 21 år, misstänkt för grovt narkotikabrott. Åtal ska vara väckt 7 februari

Man, 26 år, misstänkt för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling samt grov människosmuggling eller försök till sådan. Åtal ska vara väckt 7 februari.

Man, 34 år, misstänkt för grov narkotikasmuggling. Åtal ska vara väckt 7 februari.

Man, 24 år, misstänkt för grovt narkotikabrott. Åtal ska vara väckt 7 februari.

Kvinna, 23 år, misstänkt för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling samt grov människosmuggling eller försök till sådan. Åtal ska vara väckt 23 januari.

Kvinna, 23 år, misstänkt för grovt narkotikabrott. Åtal ska vara väckt 23 januari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!