Polisen dömd men får behålla jobbet
Polismannen fälldes och skall betala böter. Men han får behålla jobbet. Detta eftersom han endast dömdes för ringa misshandel.
Polisens personalansvarsnämnd hade i sitt förhandsbesked nämligen meddelat att polismannen med all sannolikhet skulle avskedas om han fälldes för misshandel, därmemot inte om han fälldes för ofredande eller ringa misshandel.
Polismannen (tjänstgörande vid polismyndigheten i Uppsala län) dömdes för ringa misshandel till 80 dagsböter à 330 kronor (26 400 kronor). Han skall också betala 1 340 kronor i skadestånd till den misshandlade ynglingen, en rejäl prutning på de 20 000 kronor som krävts och som också hänger ihop med att det hela bedömdes som ringa misshandel. .
Mycket stod således på spel för polismannen som var åtalad för att ha misshandlat en 15-årig mopedkille vid Konsum i Roma 23 juli förra året. Upprinnelsen var att 15-åringen kört vårdslöst på en gång- och cykelbana och varit nära att köra på personer i polisens sällskap. Polismannen (som vid tillfället inte var i tjänst) sökte sedan upp mopedisten och läxade upp denne genom att bland annat koppla grepp på honom.
Lovvärt
Tingsrätten konstaterar i sin dom att polismannen haft fog för att söka upp 15-åringen och tala honom till rätta. Så långt har hans agerande varit förståeligt och försvarbart och till och med lovvärt.
Att koppla grepp som gjorts är visserligen misshandel. Men den bedöms ändå som ringa. Detta eftersom en helhetsbedömning av det begångna brottet innebär att polismannen haft fog för att ingripa på något sätt och med rätta haft svårt att helt besinna sig.
"Även om han har gått för långt i det att han har misshandlat 15-åringen ska brottet vid en helhetsbedömning bedömas som ringa brott", menar tingsrätten i domskälen.
Angående risken för polismannen att bli av med jobbet gör tingsrätten ett speciellt tillägg i domen där man framhåller att man inte sneglat på tänkbara konsekvenser.
Löjeväckande
"Det vore löjeväckande att hävda att tingsrätten inte är medveten om denna doms betydelse för x och hans anställning som polis. När det gäller tingsrättens bedömning av frågan om brottet ska anses ringa eller inte är emellertid frågan om x fortsatta anställning ovidkommande".
Att brottet bedöms som ringa misshandel innebär också konsekvenser för skadeståndet. Då kan det bara utgå den summa som polismannen själv medgett, det här fallet sammanlagt 1 340 kronor för bland annat förstörda kläder. 15-åringen hade krävt sammanlagt cirka 20 000 kronor, varav merparten eller 15 000 kronor, för kränkning.
Annan mening
Men det var med knappast möjliga marginal som polismannen blev fälld för ringa misshandel och inte misshandel. Ordföranden, lagman Mikael Mellqvist, samt en nämndeman var skiljaktiga. Eftersom ordföranden och tre nämndemän avkunnar domen innebär det att det blev två som ansåg att polismannen skulle fällas för ringa misshandel och två för misshandel. Och då blir det den lindrigare domen som gäller.
De båda med skiljaktig mening gör samma bedömningar som majoriteten fram till vad gäller frågan om vilken form av misshandel det handlar om.
Vid en helhetsbedömning anser de båda att brottet inte kan anses vara ringa.
Förutom den övergående fysiska smärtan anser de att hänsyn ska tas till det obehag och den rädsla som 15-åringen känt. Polismannen har också haft gott om tid att besinna sig och överväga hur tillrättavisningen lämpligen kunde utföras. "Trots detta har han valt ett sätt som visar brist på omdöme och besinning".
Överklagar?
Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast 3 juni. Chefsåklagare Christer Ekelund vid Riksenheten för polismål i Stockholm, hade i går ännu inte fått domen.
- Den får jag i morgon (torsdag) så jag kan inte uttala mig om jag kommer att överklaga. Jag skall titta närmare på vad som ligger till grund för de olika bedömningarna och sedan analysera om det blir ett överklagande.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!