Gotlandspolisen var på plats på Gotlands museum den dag då stölden av Havorringen upptäcktes, torsdagen 19 juni 1986. Men trots en stor polisinsats i tidigt skede, med förhör av personal och undersökning på plats, så kom man aldrig vidare i utredningen.
- Man kom ingenstans initialt. Vi har hört många rykten och spekulationer men ingenting har gått att bekräfta, och de tips vi får in nu för tiden går i regel inte att göra något åt, säger Roger Björkander på Gotlandspolisens kriminalavdelning.
Inte helt säkra
Men helt säkra går dock inte de personer som känner till eller är inblandade i stölden. Om polisen får in tips som gör att man misstänker en annan typ av brott än det preskriberade, så kan en ny förundersökning inledas.
- Havorringens försvinnande är rubricerat som grov stöld, och själva det brottet är preskriberat. Men i det här fallet skulle det teoretiskt också kunna bli tal om brott mot fornminneslagen, som obehörig befattning av föremål, och då kan vi absolut inleda en ny utredning, förklarar Roger Björkander.
Enstaka tips
De tips som numera kommer in i fallet är dock tämligen sällsynta; det handlar om något enstaka tips per år. På 1990-talet togs fallet upp i tv-programmet "Efterlyst", och 1996 preskriberades brottet.
- Det här brottet är ju uppmärksammat och unikt på sitt sätt, och värdet på ringen är mycket stort historiskt. Men i övrigt är det trots allt "bara" en grov stöld, säger Roger Björkander.