Under de senaste åren har det lagts stort fokus på narkotikaproblemen bland ungdomar på Gotland. Både polisen, Region Gotland och andra organisationer har lyft problemen, och även media har på olika sätt rapporterat om det ökade användandet av droger bland öns yngre befolkning.
Nu verkar det som att arbetet mot narkotikan börjar ge viss effekt, åtminstone om man får tro Polisen på Gotland. Man upplever nämligen att allt fler vuxna hör av sig till polisen angående narkotika bland barn och unga. Detta tror man inte beror på ett ökat användande bland ungdomarna, utan snarare att vuxenvärlden nu blivit medvetna om hur stort problemet är.
– Vi får lite mer hjälp av allmänheten nu än tidigare. Föräldrar hör av sig om att de märkt av ett förändrat beteende hos antingen sina egna barn eller hos barnens kompisar, säger Jenny Hederstedt, yttre befäl vid Polisen på Gotland, och fortsätter:
– Jag tror att vi, gemensamt på ön, har ökat medvetenheten bland befolkningen i stort, och framförallt kanske bland dem som har barn i de åldrarna där det kan vara aktuellt. De har nog blivit lite mer uppmärksamma på avvikande beteenden bland barnen.
Jenny Hederstedt säger att man från polisens sida är tacksamma för den hjälp man får av allmänheten. Förutom att det blir lättare att förhindra att något brott begås så är det för ungdomarnas skull viktigt med en tidig insats från berörda myndigheter.
– Då kanske man hinner hjälpa ungdomarna innan de hamnar för långt ner i missbruket, säger hon.