Polisen gillar inte med- borgargarden

Allmänheten är vår bästa hjälp.
- Men det ska vara rätt stuk på hjälpen. Tips och iakttagelser är ovärderliga, men människor som tar lagen i egna händer är vi inte betjänta av.
Så säger närpolischefen på Gotland, Mats Holst när GT frågar om hans syn på medborgargarden.

Gotland2005-09-10 06:00
Enligt Mats Holst finns det inget behov av något medborgargarde, vare sig på norra Gotland eller någon annanstans på ön. Och han tycker inte heller om de signaler själva ordet ger.
- Säger du medborgargarde tänker man sig en grupp människor som tar lagen i egna händer. En grupp som tar över för att den gängse ordningsmakten inte räcker till, säger han.
- Men där är vi inte, det finns ingen anledning att bilda medborgargarden på Gotland idag. Och vi har inte "tagit bort" polisen från norra Gotland, som det ibland sägs i folkmun, fortsätter han.

Stängt i Slite
- Vi har stängt polisstationen i Slite, det är sant, men polisens närvaro på norra Gotland har inte minskar för det. Tvärt om, det finns oftare polis på norra Gotland idag än när polisstationen var öppen. Särskilt under kvällar och nätter.
Mats Holst kan dock förstå att människor ibland upplever det som att polisen inte bryr sig. Han kan förstå att en del känner frustration över att polisen undlåter att skicka en patrull när de ringer in en anmälan.

Inte alltid det rätta
- Jag har förståelse för att man upplever det så, säger han. Men därmed inte sagt att jag tycker vi agerar fel. Vi kan inte skicka ut en patrull vid varje anmälan, vi har helt enkelt inte de resurserna. Och det är inte heller alltid det rätta att göra.
- Vi måste se till att göra det som är rätt i varje enskilt läge. Och vi måste satsa våra resurser där vi har en rimlig chans att nå framgång, eller där de för stunden behövs bäst, säger Mats Holst.
Han menar att det finns andra sätt att lösa brott än att åka ut på plats och säkra fingeravtryck och andra spår. Han bedyrar också att ingen anmälan hamnar i papperskorgen
När det till exempel gäller klotter dokumenteras alltid allting av den firma som utför saneringarna. Och all dokumentation skickas till polisen som sedan med hjälp av bilderna försöker spåra förövaren.
När det gäller situationen i Slite håller Mats Holst med om att man haft en period med rätt mycket anmälningar.
- Det har varit en del bränder och inbrott och en del annat, säger han. Vi har därför inriktat vår verksamhet mot det området på senare tid. Och mot de personer vi tror kan vara aktuella.

Många anmälningar
Enligt Mats Holst har polisnärvaron de senaste veckorna varit ovanligt hög i Slite- och Fårösundsområdet. Och det beror bland annat på att anmälningarna från området varit många.
- Även om vi inte åker ut på varje enskilt ärende så är det anmälningarna vi lutar oss mot. De ger oss en bild av var våldet ökar och var vi måste sätta in våra resurser, säger han.
Allmänhetens hjälp är ovärderlig för polisen, menar han.
- Människor som är ute och ser vad som händer och som kan rapportera till oss är av största vikt. Men regelrätta medborgargarden är jag tveksam till. Jag vill också betona riskerna med att ingripa; Man måste vara väldigt försiktig i såna lägen, säger Mats Holst.
FAKTA:Om den enskildes rätt att ingripa vid brott
I Rättegångsbalkens 24 kapitel, 7 paragraf står:
"Om den som har begått brott, på vilket fängelse kan följa, påträffas på bar gärning eller flyende fot får han gripas av envar. Envar får också gripa den som är efterlyst för brott. Den gripne ska skyndsamt överlämnas till närmaste polisman."
(Med envar menas allmänheten eller en medborgare vem som helst)
I Brottsbalken regleras den enskildes rätt att försvara sig. I kapitel 24 §1står:
"En gärning som någon begår i nödvärn utgör brott endast om den med hänsyn till angreppets beskaffenhet, det angripnas betydelse och omständigheterna i övrigt är uppenbart oförsvarlig."
Man har i princip alltid rätt att försvara sig själv, sin egendom, andra och andras egendom med så mycket kraft som situiationen kräver.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!