Polisen gjorde stort alkoholbeslag i Visby
Sent på torsdagskvällen fann polisen mycket stora mängder vin, sprit och öl i en lägenhet i Visby. Tillslaget kunde göras sedan polisen hittat några av flaskorna i en bil med minderåriga. Lägenhetsinnehavaren, en man född -60, misstänks nu för flera brott mot Alkohollagen.
Efter åklagarbeslut om husrannsakan upptäcktes stora mängder alkohol i lägenheten: 1300 burkar starköl, 21 burkar cider, 685 liter vin och 370 flaskor sprit, likör och starkvin.
Det här är ett stort beslag, men inte vårt största. Har man de här mängderna är det inte för att ha fest, utan för att bedriva någon affärsverksamhet, säger Bernt Broe, vakthavande polisbefäl i helgen.
<span class=MR>Brott mot alkohollagen</span>
Mannen misstänks nu för olovlig försäljning, olovligt innehav av alkoholdryck och olovligt anskaffande av alkoholdrycker. Samtligt är brott mot Alkohollagen. Ungdomarna som köpt alkohol misstänks dock inte för något brott, eftersom det inte är förbjudet att köpa utlandsinköpt alkohol. Däremot är det förbjudet att köpa hembränt.
Bernt Broe konstaterar att inköp och vidareförsäljning av alkohol från utlandet ökar stadigt.
Jag tror inte att jag överdriver om jag säger att de flesta på Gotland på något sätt varit i kontakt med det här. Antingen har man blivit erbjuden att köpa, eller så känner man någon som säljer eller så har man blivit bjuden på det på någon fest.
De ny införselreglerna gynnar dem som försöker tjäna pengar på olaglig alkoholförsäljning, menar Broe.
I dag kan man föra in i stort sett hur mycket som helst, så länge man kan säga att det är för eget bruk. Det utnyttjas naturligtvis; det är långt ifrån alla som planerar någon stor fest. Det man kan sätta dit dem för vid införande är överlast och det görs ju ibland.
<span class=MR>Regelbundna tips</span>
Enligt Broe får polisen på Gotland regelbundet in tips om folk som säljer alkohol olagligt, antingen hembränd eller utlandsköpt.
Det är inte alla som är glada över att man kan köpa sprit billigt. Det kan vara kompisar till dem som köper eller föräldrar som sett något. Vissa av tipsen är mer intressanta och dem följer vi upp. Vi har en särskild grupp som arbetar med det här.
Alkoholen förvaras nu i polisens beslagsrum. Om 44-åringen döms för brott fattar åklagare beslut om att förverka (hälla ut) den. I annat fall återlämnas den.
Fakta Alkohollag (1994:1738)
Utdrag ur Kapitel 10, Ansvar:
1 §: Den som olovligen tillverkar sprit eller spritdrycker ... förvärvar, innehar, forslar, döljer eller förvarar sprit eller spritdrycker, som är olovligt tillverkade ...döms till böter eller fängelse i högst två år.
7 §: Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet säljer eller utlämnar alkoholdrycker ... till någon som inte har uppnått föreskriven ålder ... döms för olovlig dryckeshantering till böter eller fängelse i högst sex månader.
Kapitel 3, 9 §: Spritdrycker, vin eller starköl får inte överlämnas som gåva eller lån till den som inte har fyllt 20 år.
Fakta Lag om straff för smuggling (2000:1225)
Smugglingsbrott, 3 §: Den som, i samband med införsel till landet av en vara som omfattas av ett särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för införsel, uppsåtligen bryter mot förbudet eller villkoret genom att underlåta att anmäla varan till tullbehandling, döms för smuggling till böter eller fängelse i högst två år.
Olagligt. Inköp och vidareförsäljning av alkohol från utlandet är ett stort problem. Genom att överskrida införselgränserna bryter man lagen om straff för smuggling. Säljer man vidare är det brott mot Alkohollagen.
Beslagtaget. Sammanlagt 1300 burkar starköl, 21 burkar cider, 685 liter vin och 370 flaskor sprit, likör och starkvin beslagtogs i torsdags kväll i en lägenhet i Visby, sedan polisen hittat alkohol i en bil med minderåriga.Foto: Tobias Wallström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!