Hon är chef för poliskansliet i polisområdet Gotland och har arbetat 38 år som polis. Av dessa har hon varit i tjänst 14 julhelger och hunnit se mycket.
– Det är oftast ganska allvarliga grejer. Många reser och det finns en risk för trafikolyckor. När det väl händer något så är det oftast väldigt tragiska saker, säger hon.
När det värsta julstressen och handeln är avklarad, brukar lugnet infinna sig även på polisstationen. Anmälningarna om mängdbrott minskar oftast något, berättar Anne Sundell.
– Man ska komma i håg att också tjuvarna firar jul, säger hon.
Men för polisen gäller det att vara beredd på allt. Det finns poliser i yttre tjänst, redo att utreda större brott och för att ta emot anmälningar.
– Det kan vara ganska lugnt, men vi måste ta höjd för allt, säger Anne Sundell.
Förutom tragiska trafikolyckor har Anne Sundell under sina år som polis sett en viss typ av våldsbrott begås under just helgdagar.
– Det är oftast misshandel och bråk, ofta i nära relationer. Det kan också vara barn som blir misshandlade och i många fall är spriten inblandad, säger hon.
Anne Sundells råd för att undvika bråk och riskabelt alkoholintag är att redan i planeringen attackera problemet.
– Man bör fundera på hur mycket alkohol som finns med i bilden och reflektera över hur mycket man dricker i sin familj. Det är viktigt att låta barnen ta plats och att föräldrarna förstår hur barnen påverkas, säger hon.
Ofta vet man redan vem i familjen eller umgänget som har ett riskbeteende när det gäller alkohol och hennes tips är att prata med vederbörande i god tid, kanske en till två månader innan.
– Jag tycker att man ska sätta en gräns så att han eller hon vet om det. Man kan säga att ”nu har jag sett i några jular att det blivit såhär och jag vill att du ska reflektera över det. Kan du inte ta en vit jul eftersom jag upplever det som otrevligt”, säger hon.
Då får personen tid på sig att tänka igenom sitt beteende, alternativ välja att inte komma på julen, förklarar Anne Sundell.
Att som polis arbeta när de flesta andra myser hemma framför Kalle Anka kan vara speciellt.
– Jag tycker att det är lärorikt, man får vara med om mycket. Man måste verkligen tycka om sitt jobb, säger Anne Sundell.
Samtalen till 114 14 under julen skiljer sig ibland från en vanlig dag, eftersom många ringer för att prata av sig. Som tjänstgörande polis gäller det att hantera utsatta människor, berättar Anne Sundell.
– Om man träffar en människa som är väldigt ensam så ger man ganska mycket av sig själv, beroende på tidsaspekten. Man lämnar inte någon, om det hänt något tragiskt, om det inte finns någon nära anhörig. Då får man kalla in exempelvis en präst.