Under årets första månader har Gotlandspolisen gjort ett antal större beslag i de gotländska skogarna. Narkotikan – huvudsakligen cannabis, men även en del amfetamin – har hittats i gömmor eller paket som grävts ner i marken.
– Vi vet sedan tidigare att det finns personer på Gotland som håller större kvantiteter narkotika i lager, och att en del av det troligtvis finns undangömt på sådana här platser. Men tidigare har vi inte kommit dit att vi kan det i beslag, säger Johan Häglund.
Så de här beslagen är inget som förvånar dig?
– Nej, vi har misstänkt att det förhåller sig ungefär på det här viset.
Med andra ord har knarkgömmorna förmodligen inte blivit fler; det är snarare polisen som blivit bättre på att nosa fram dem, tror Johan Häglund.
– Det har bland annat att göra med att vi nu har en hund som faktiskt kan söka narkotika, det hade vi inte ett tag. Förut användes hund främst vid husrannsakan och så. Nu används de mer brottsförebyggande. Det har gett mer än vi trodde, säger han.
Det är den ena huvudförklaringen. Den andra:
– Dessutom har vi blivit bättre på att samarbeta, vi som jobbar med narkotikan och de som jobbar med hundarna. Arbetet har blivit mer strukturerat helt enkelt, och det har gett resultat.
Ofta börjar det med att polisen gör egna iakttagelser, eller med ett tips från allmänheten.
– Det kan var någon som ringer in och säger: ”Vid den här grillplatsen brukar det lukta cannabis.” Eller: ”Jag tror inte att de där ungdomarna jag såg i skogsdungen plockade svamp.” Då tar vid hunden och styr in oss på den platsen, säger Johan Häglund.
Men att komma åt den person eller de personer som grävt ner knarket är inte alltid det lättaste.
– Om man inte lyckas ta dem med händerna i syltburken, förstås. Man kan så klart även ligga och i spana i skogen, även om väderförutsättningarna för det inte är de bästa för stunden. I vissa fall kan man också knyta en gärningsman till brottet genom teknisk bevisning.
Oavsett om någon kan lagföras eller inte, gör beslagen i sig skillnad, konstaterar Johan Häglund.
– Det rör sig om många missbrukardoser som inte kan levereras till kunder på ön. Så ska man inte glömma att det är mycket pengar som langarna går miste om tack vare de här beslagen, säger han.