Midsommaraftonen för sju år sedan inträffade en mycket allvarlig olycka i Etelhem, där två ungdomar avled och flera andra blev allvarligt skadade. Annars har Gotland i många år varit förskonat från stora olyckor i midsommartrafiken.
Många besökare
- Trots att vi har många besökare blir det inte det tryck som det kan bli på pendelsträckor på fastlandet, säger Tobias Engström som är ställföreträdande chef för trafikpolisen på Gotland.
Under midsommarhelgen intensifieras ändå kontrollerna av nykterheten och hastigheten bland öns bilförare. Kontrollerna kommer att samordnas med den ordinarie verksamheten och pågå hela helgen.
Dagen efter
- Kontrollerna styrs av vår insatschef för midsommarhelgen. Vi tar reda på var folk kommer att befinna sig och där många människor finns kommer vi att göra kontroller på midsommaraftonen - men också dagen efter, säger Tobias Engström.
- Jag hoppas att folk tar taxi eller får skjuts av andra när de ska hem från festen. Har man druckit alkohol kvällen innan ska man inte köra dagen efter. Alkoholmätare har blivit vanliga, men de är inte alltid pålitliga.
- Och klarar man nykterheten så kan tröttheten dagen efter vara lika farlig som rattfylleri.
Risk för upptäckt
För åtta år sedan genomfördes en insats mot rattfylleriet på södra Gotland. Under sju veckor hårdbevakades det mindre vägnätet där ertappades ett stort antal berusade förare. På senare tid har antalet rattfylleribrott på Gotland minskat. Tobias Engström tror att det beror på att polisen på ön genomför fler nykterhetskontroller.
- Att vi visar oss ute på vägarna är ett förebyggande arbete. Vet man att upptäcktsrisken är stor chansar man inte, säger Tobias Engström.