Polisen har ett nationellt uppdrag att varje år förbättra uppklarningsprocenten jämfört med året innan, enligt devisen "Ett bättre". Enligt uppgifter till Horisont har det lett till att Gotlandspolisen, när man under hösten insåg att man var på väg att missa målet, fokuserat på enklare brott som ringa stöld och cykelstöld.
Samtidigt uppger utredare att allvarligare ärenden med brott mot person har blivit liggande, däribland ett ärende som rör en våldtäkt mot barn som ännu inte ens fått någon handläggare. Även åklagaren Susanne Wihlborg som är specialiserad på brott som rör barn, sexbrott och relationsvåld uppger att hon fått skicka fler påminnelser än tidigare till polisen om att ärenden blivit liggande – och då fått till svar att det saknas utredningskapacitet.
– Det är vansinne att låta allvarlig brottslighet ligga i någon slags jakt på att få fler ärenden. Den här typen av brott måste fångas upp kvickt, säger hon till Horisont.
Enligt polischefen för polisområde Gotland, Torbjörn Nilsson, är det dock inte "pinnjakten" som gör att andra ärenden blir liggande. Han menar att det snarare beror på att polisen saknar resurser och att man inte har tillräckligt många utredare med specialistkompetens, till exempel utredare som kan förhöra barn.
– Vi behöver fler utredare och kommer också att rekrytera två nya inom kort, med viktig kompetens att utreda just den här typen av ärenden, säger han till Horisont.