Polisen larmar: ”Då slår folk ihjäl sig mot varandra”

Oskyddade barn på cykel, och mängder av ungar obältade i öns bussar. En fasa för trafikpolisen Pelle Setterwall som slår larm att säkerheten måste förbättras.

Pelle Setterwall konstaterar att ett bälte är lika viktigt och självklart att använda i en buss som hemma i en vanlig personbil.

Pelle Setterwall konstaterar att ett bälte är lika viktigt och självklart att använda i en buss som hemma i en vanlig personbil.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2023-03-06 06:02

Klockan var strax innan 08 i rusningstrafiken utanför Solbergaskolan. Gående korsade övergångsstället mot Skolportsgatan när en kille på cykel träffades av en bil. 

– Det hade kunnat gå jätteilla, säger pappan och berättar att sonen saknade hjälm och att bilisten försvann från platsen.

Platsen är vältrafikerad och det rör sig ett stort antal skolbarn i korsningen.

– På morgonen är många lite sena och stressade och ser sig inte tillräckligt noga för, säger pappan och berättar att en anmälan gjorts till polisen.

undefined
Pelle Setterwall har åkt med bussar i linjefart för att se hur många som använder bältet. Det visade sig vara väldigt få. Nu planerar han att åka med i flera bussar för att öka säkerheten.

Hos polisen jobbar Pelle Setterwall särskilt riktat mot trafiken för att öka säkerheten på öns vägar.

– Jag började 1980 på ambulansen och har varit 40 år i blåljusverksamhet. Jag har sett skadade och döda i trafiken och många olyckor är rätt onödiga, säger han och berättar hur en cykelhjälm ofta hade kunnat rädda livet och göra skillnad.

Stressen i trafiken runt öns skolor oroar Pelle Setterwall. Trots att han står bredvid mobila fartkameran händer det att bilister svischar förbi i nära dubbla hastigheten på 30-sträcka. Trots att det är lag på hjälm upp till 15 år händer det att barn cyklar utan, på cyklar som saknar lyse.

– Många föräldrar har dålig koll på ungarnas cyklar, att de har lysen och reflexer i ekrarna. Att man har kollat cyklarna kan vara livräddande.

undefined
En buss i Hedemora körde den 23 februari in i en annan buss bakifrån. Omkring 50 barn befann sig på vardera buss. Räddningstjänst, polis och minst åtta ambulanser behövdes.

Upp till 15 års ålder är det också föräldrarnas ansvar att prata med sina barn så att de använder bälte i skolbussarna, ett ansvar som delas med föraren och som Pelle Setterwall menar också självklart ska föras tillsammans med skolan.

– Min stora skräck är att det händer en bussolycka med massa barn som varit stående på en buss, säger han och berättar att det märkligt nog finns en undantagsregel som tillåter upp till 19 stående på buss i linjefart.

Upp till 7 kilometer i timmen orkar man hålla sig kvar obältad i ett säte. I 80 kilometer i timmen uppstår förödande krafter.

– Då slår folk ihjäl sig mot varandra. Med många skadade skulle vi behöva göra ett fältsjukhus och flyga skallskadade till fastlandet, säger Pelle Setterwall och berättar att bussföraren kan bli vållande till kroppskada eller vårdslöshet i trafik om inte alla passagerare varit bältade.

undefined
Räddningstjänst, polis och ambulans på platsen vid den svåra bussolyckan i Sveg i april 2017 då tre personer dog och många ungdomar skadades.

Alldeles för få använder i dag bälte i de gotländska bussarna. För att ta reda på hur illa ställt det är åkte Pelle Setterwall en morgon med bussen från Bro till Visby.

– Av tolv i bussen var det bara fyra som använde bältet, säger han och berättar att de flesta var barn och unga i skolålder.

Krafttag behövs nu för att öka säkerheten både för gående och cyklister vid skolorna, framför allt på morgnarna, menar Pelle Setterwall och säger att något måste ske även i öns bussar med bältesanvändningen.

– Bussförare och föräldrar måste ta ett större ansvar, det är bara en tidsfråga innan någon blir allvarligt skadad.

undefined
Pelle Setterwall konstaterar att ett bälte är lika viktigt och självklart att använda i en buss som hemma i en vanlig personbil.

På fastlandet har flera svåra olyckor med barn i bussar kostat liv och lämnat andra svårt skadade. Pelle Setterwall har ibland varit först på plats vid olyckor på öns vägar.

– Det sliter på en. Som äldre tycker jag att man blir mer tagen att träffa anhöriga och lidande kompisar och syskon efteråt, särskilt när det handlar om unga människor där man hade hela livet framför sig, säger han.

Fåfängan att skippa cykelhjälm, eller bältet i bussen, menar han är att utsätta sig för livsfara.

– Nästa vecka planerar jag att försöka ta med mig en kollega och kolla bälte i bussarna igen.

Dödsolyckan i Sveg 2017

Förutom föraren befann sig 52 elever i 14-årsåldern samt 6 lärare och ledare på bussen, på väg på skidresa. Bussen åkte av vägen och välte i diket.

3 personer omkom och ytterligare 6 skadades allvarligt, 9 fick medelsvåra skador och 24 lindriga skador. Tre av fyra saknade bälte. De omkomna satt alla obältade och blev utkastade under olycksförloppet. 

Bara en av de passagerare som satt bältad blev svårt skadad. Utredningen visar vikten av att använda bälte i buss.

Källa: Statens haverikommission

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!