Polisen undersöker om öns gym är en drogarena

Polisen anser att det är lätt att få tag i narkotika på Gotland och tar krafttag för att begränsa tillgången. Gym har blivit en arena för drogförsäljning i landet och nu planerar polisen en genomgång av öns gym.

Malin Thilander.

Malin Thilander.

Foto: Malin Stenström

Gotland2021-06-03 09:01

På fastlandet satsar man på ”100 % ren hårdträning” för att stoppa doping och narkotika på gym. Mängder av tillslag har gjorts som resulterat i ett flertal brottsmisstankar om bruk och innehav av dopingpreparat men även narkotikabrott. 

– Vi vet inte om det ser likadant ut på Gotland men vi ska undersöka det, säger Malin Thilander, kommunpolis som jobbar med att bekämpa narkotikabrott.

undefined
Malin Thilander.

För att ta reda på om gym på Gotland också fungerar som drogarena kommer gotlandspolisen att dra nytta av kollegorna på fastlandet och göra liknande analyser.

– Som jag förstått är det skillnad på gymmen. Det gäller att ha ”polisglasögonen” på för att upptäcka om det förekommer droger och samarbeta med personalen förstås. 

Ett annat sätt att minska narkotikabrotten är att stoppa inflödet till Gotland. 

– Ö-läge gör det lättare att stoppa införseln av narkotika.

Större delen av narkotika kommer sannolikt med färjan till Gotland.

– Vi har startat ett lokalt samarbete med Haninge och Nynäshamn för att begränsa införseln och utbyta erfarenheter med dom. 

För några månader sedan ledde det till ett större beslag av narkotika där en man i 30-årsåldern greps på färjan i Nynäshamn med ett parti narkotika. Efter en husrannsakan i mannens hem i Visby gjorde polisen ett större beslag.

Posten är en annan väg som narkotikan tar sig över till Gotland.

– Posten får inte öppna försändelser och har tystnadsplikt men de reglerna är på väg att ändras i en ny postlag, säger Malin Thilander som tror att det kan göra det lättare för polisen att begränsa införseln ytterligare.

undefined
Malin Thilander.

På grund av pandemin har polisens möjligheter att göra narkotikabeslag och avslöja brott, ändrats. Polisens ”fiskevatten” har begränsats då krogarna stängt tidigare.

– Missbruket av narkotika har inte minskat men det krävs mer arbete och kämpaglöd för att avslöja brotten. Det var enklare att ta missbrukarna på krogen.

Nu utökas insatserna för att ta ännu hårdare tag mot drogmissbruket.

– Mycket är på gång. Alla måste hjälpas åt, säger Malin Thilander och räknar upp informationsinsatser, föräldramöten och samarbete med ordningsvakter som några exempel.

Tips från allmänheten är en annan bra ingång.

– Ser man ett pågående brott, till exempel att folk röker på, ska man ringa 112, säger Malin Thilander. 

Malin Thilander
Malin Thilander
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!