Polisen lurad: Skickade flera enheter till falskt skottdrama

När inringaren påstod att någon blivit skjuten skickade Gotlandspolisen i stort sett alla tillgängliga enheter till platsen. Men larmet visade sig vara falskt och två män misstänks nu för blåljussabotage.

Två män misstänks för blåljussabotage efter händelsen.

Två män misstänks för blåljussabotage efter händelsen.

Foto: Edvin Högdal

Gotland2024-12-24 13:44

Det var under natten till julafton som polisen fick in ett antal pulshöjande larmsamtal.

– Det sades bland annat att någon var skjuten och att det var hjärtstopp, berättar Roger Nyd, stationsbefäl vid Gotlandspolisen.

På plats kunde man konstatera att det var falskt larm. Uppgiftslämnarna hade alltså busringt, vilket räknas som ett brott om tilltaget riskerar att allvarligt försvåra arbetet för polis, räddningstjänst och annan utryckningspersonal.

undefined
Stationsbefälet Roger Nyd börjar tröttna på att folk ringer in med falska larm.

– Och så var fallet med de här samtalen, får man lov att säga. Om någon ringer in och säger att någon blivit skjuten skickar vi i stort sett allt vi har. I praktiken kan det innebära att vi befinner oss på en plats helt i onödan, samtidigt som det kommer in ett riktigt larm från en annan plats. Då ligger vi risigt till. Jag tycker det är fullständigt bedrövligt att folk gör så, det kan få enorma konsekvenser om vi har otur, säger Roger Nyd.

Efter händelsen upprättades därför en anmälan om misstänkt blåljussabotage mot två män i 30- och 60-årsåldern.

Är det vanligt att ni får in såna här blufflarm?

– Tja, vi har en del av den varan här. Ofta handlar det då om samma personer som aldrig slutar ringa. Vi börjar faktiskt bli lite trötta på det nu. Det är så dumt och onödigt, för om de själva skulle råka ut för något och det är allvar, då har de liksom ingen trovärdighet kvar, säger Roger Nyd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!