- Vi överväger ytterligare dykningar, säger kriminalinspektör Roger Björkander.
Och med lärdom av bland annat fallet Mari ändrar Gotlandspolisen arbetssätt vid försvinnanden.
Det var den 10 juli i fjol som Mari Olsson försvann efter att ha deltagit i sin systers bröllopsfest på pensionat Borgvik i Katthammarsvik.
Trots ett intensivt sökande och trots att flera av hennes tillhörigheter hittades, har Mari själv aldrig återfunnits.
Hoppas finna kroppen
Hoppet om att finna henne vid liv är släckt. Men polisen hyser fortfarande hopp om att finna hennes kropp och kanske få svar på vad som hände den där sommarnatten.
Att ett brott skulle ligga bakom försvinnandet har man aldrig haft skäl att tro.
- Ingenting har talat för ett brott och den bilden har inte förändrats, säger Roger Björkander, som leder utredningen kring Mari Olssons försvinnande.
Nya dykningar
Den 13 och 14 april i år genomförde Kustbevakningen dykningar i vattnet utanför öarna Lillgrunn och Storgrunn utanför Katthammarsvik.
Detta sedan kriminalsökhundar tidigare hade markerat området.
- Två välmeriterade hundar hade oberoende av varandra vid olika tillfällen markerat samma område. Hundarna var präglade på att söka efter människor; de reagerar på mänskliga kvarlevor och inget annat, berättar Roger Björkander.
"Något finns där"
Han är övertygad om att hundarna har rätt. Mänskliga kvarlevor finns i området de markerade.
- Något finns där, men det gäller att hitta exakt var. Och nästa fråga är sen - om det är Mari, säger han.
Roger Björkander hoppas att nya, utvidgade dykningar ska kunna ge svar på dessa två frågor.
- Jag överväger att begära att Kustbevakningen återupptar dykningarna och att man då utvidgar sökområdet, säger han.
Men sen är även han beredd att sätta stopp.
- Vi lägger inte ner utredningen, det gör man aldrig vid ett försvinnande. Inte förrän personen har påträffats. Men det går en gräns när det inte längre är värt att söka aktivt, säger han.
Kunnat göra bättre
Polisen fick i början en hel del kritik för hur man hanterade Mari Olssons försvinnande.
För att man kom igång långsamt och inte ansträngde sig tillräckligt bland annat.
Tar till sig
Detta är kritik som man tagit till sig.
- Jag vill inte säga att vi gjort fel, men det finns saker vi hade kunnat gjort bättre, säger Daniel Åhlén, ansvarig för arbetet med eftersökta personer vid Gotlandspolisen.
Och mot bakgrund av fallet Mari samt ett par andra försvinnanden kommer Gotlandspolisen nu att införa delvis andra rutiner.
- Vi kommer snabbare att jobba som vid en vanlig polisutredning, det vill säga med en handläggare och en förundersökningsledare.
Orimlig arbetsbörda
I dag är det vakthavande befäl som har ansvaret för ärendet kring försvunna personer och det skapar en del problem, menar Daniel Åhlén.
- Det blir många byten och överlämningar, fortsätter han. Risken att information faller bort är stor och dessutom är det egentligen en orimlig arbetsbörda, säger han.
Snabbare utredningar
Han tror arbetet blir bättre om man mycket snabbare låter ärenden kring försvinnanden övergå i regelrätta polisutredningar med en handläggare och en förundersökningsledare.
- Det är en metodutveckling som jag tror kommer att ge mycket god effekt. Det kommer också att underlätta för anhöriga som då får en namngiven person att vända sig till, säger han.