Polisen och kvinnojourerna beredda på mer våld i hemmet

Kvinnojourerna på Gotland har inte fått mer att göra sedan coronapandemin drog in över landet. Men hemarbete och sämre ekonomi är faktorer som kan orsaka mer våld i hemmen.

I Stockholmsregionen har våld i hemmet ökat sedan coronapandemin drog in i landet, på Gotland märks ännu ingen ökning.

I Stockholmsregionen har våld i hemmet ökat sedan coronapandemin drog in i landet, på Gotland märks ännu ingen ökning.

Foto: Lev Dolgachov/Mostphotos

Gotland2020-04-18 14:35

– Vi har inte märkt någon drastisk ökning, inte ännu. Jag vet inte om det är ett bra eller dåligt tecken, säger Linda Ewald, ordförande i Kvinnojouren Amanda.

– Är man hemma dygnet runt tillsammans så är man mer kontrollerad och vågar kanske inte höra av sig. Det finns alltid risker att träffas så mycket när man lever i en osund relation. Risken för utsatthet och misshandel är större om man träffas fler timmar, fortsätter hon.

Li Grebäck, verksamhetschef för Trots kvinnojour, har en liknande bild.

– Jourtelefonen har inte ringt mer, men vi vet att den kommer att göra det. Vi vet att det kommer att förekomma mer våld i nära relationer, för det har vi sett på fastlandet och runt om i världen, vi ligger bara några veckor efter, säger hon.

Många har blivit varslade om uppsägning och många egenföretagare har det tufft ekonomiskt, barn och vuxna arbetar hemifrån, vilket ökar risken för konflikter hemma.

– Just nu har vi det lugnt på vårt skyddade boende, men vi förbereder oss för det som kommer att komma, säger Li Grebäck.

Region Gotland gjorde nyligen en upphandling där Trots kvinnojour förlorade avtalet om skyddat boende. Upphandlingen gick istället till bolag på fastlandet, ett beslut som överklagats av Trots. Eftersom resor ska undvikas under pandemin, hoppas Li Grebäck att regionen skriva direktavtal med Trots om det uppstår behov av skyddat boende.

– Vill de placera här så är vi absolut redo för det, säger Li Grebäck.

Övrig utåtriktad verksamhet, som exempelvis jourtelefonen, påverkas inte av upphandlingen.

– Vi tittar också på att starta en chattgrupp för äldre och fysiskt funktionsnedsatta, för att kunna möta dem som inte kommer ut från hemmet.

Inte heller polisen har märkt av någon ökning av relationsbrott.

– I Region Stockholm har man märkt en ökning av brott i nära relation, men på Gotland har vi faktiskt inte gjort det. Det har varit ett väldigt lågt inflöde sedan coronapandemin lade sitt lock över samhället, säger Sofie Fernerud, gruppchef och förundersökningsledare för utredningssektionen för relationsvåld och barnärenden.

Varför utvecklingen ser bättre ut här är oklart.

– Det känns som att vi generellt inte har ett lika tungt lock över oss, vi är nog lite friare än i Stockholm. Samtidigt kan det vara så att det ökat även här, men att det inte kommit till vår kännedom, säger Sofie Fernerud.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!