Att över huvud taget hålla i en mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning medan man kör bil har varit straffbart sedan 1 februari 2018. Polisen på Gotland berättar nu att man arbetar med riktade insatser för att lagföra de bilförare som bryter mot bestämmelserna. Sedan den nya lagen infördes har ett antal bilförare på Gotland bötfällts för att de setts använda mobilen medan de kört.
– Det är något väldigt riskabelt att hålla på med, för man tappar uppmärksamheten vilket resulterar i bilolyckor. Även om du bara kör 30 kilometer i timmen och tittar bort från vägen under två sekunder hinner du komma många meter och mycket kan hinna inträffa, säger Rudolf "Ruda" Söderström, yttre befäl vid polisen på Gotland.
En av delarna i polisens bevakning av trafikrelaterade brott handlar om de riktade insatser som man infört mot rattsurfare på senare tid.
– Bara den senaste veckan har vi bötfällt minst två personer för att ha använt mobilen under körning, säger Rudolf Söderström.
Enligt honom är det förare i alla åldrar som bötfälls för att ha använt mobilen. Siffran på hur många gotlänningar totalt som bötfällts för rattsurfning är inte känd, men enligt Rudolf Söderström upptäcks de allra flesta fall i samband med att polisen följt efter förare med civila polisbilar.
– Det är när vi kör omålade, civila polisbilar som vi kommer på förarna. Det är inte många vi tar när vi använder oss av målade polisbilar, för då är ju de flesta förare ögontjänare och lägger förmodligen bara ner mobilen i knät eftersom de säkert vet att det är förbjudet. Men man ska tänka på att det inte bara sitter poliser i stripade polisbilar på vägarna, säger Rudolf Söderström.
Hur arbetar ni för att kunna bevisa att någon rattsurfat?
– Ibland har vi möjlighet att filma förare som kan användas om någon inte vill godkänna en ordningsbot, vilket kräver att föraren först erkänt brottet. Förnekar de brott kan vi göra en anmälan och ta fallet vidare till åklagare, säger Rudolf Söderström.
Bötesbeloppet för att ha rattsurfat är 1500 kronor.