För några dagar sedan begärde vi ut statistik från polisen på antalet anmälda brott under åren 2017 till 2020. Enligt den preliminära statistiken från polisen på Gotland har antalet anmälda brott minskat under året.
Toppnoteringen var 2019 med 7 227 anmälda brott, 2018 anmäldes totalt 7 213 brott och 2017 anmäldes totalt 7 209 brott. 2020 var den siffran nere på 6 795 stycken.
– Jag tror det är en kombination av ett bra brottsförebyggande arbete och någon slags coronaeffekt. Det är 400 ärenden färre, så det handlar inte bara om att våld i offentlig miljö minskat till följd av corona, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef på Gotland.
En del som är svår att svara på är antalet narkotikabrott. Enligt statistiken har antalet anmälda brott minskat från 861 anmälda fall 2019 till 782 anmälda brott år 2020. Toppnoteringen var 2017 med 996 anmälda fall.
– Narkotikabrott är egentligen ett mått på vår egen aktivitet inom området, säger Fredrik Persson.
Samtidigt är det till stora delar ett upptäcktsbrott?
– Så är det och vi får analysera det här framöver. Har det blivit svårare för oss att upptäcka efter att kroglivet dalat? Det brukar generellt vara ett bra ställe för oss att leta på. Jag tror inte tillgången har minskat, jag tror det är samma som tidigare, säger Fredrik Persson.
Dock har antalet anmälda brott i nära relation ökat under 2020 jämfört med tidigare år. Antalet anmälda fall var i år 340 stycken. 2019 var det 217 stycken, 2018 var det 210 stycken och 2017 var det 188 stycken.
– En förklaring är att vi bytt brottskoder och att mer placerats i kategorin brott i nära relation. Vi har ändå sett en ökning i flödet av sådana ärenden, det är för tidigt att säga om det är coronakopplat. Vi kan inte dra de slutsatserna ännu, vi får vänta lite med det och se hur det ser ut framöver, säger Tobias Engström.
Han menar att arbetet med brott i nära relation är något som är prioriterat hos polisen på Gotland.
– Att antalet fall ökat i våra flöden tror jag kan handla om vår samverkan med bland andra Region Gotland och de medborgarlöften som vi givit. Vi har även delat olika filmer där olika professioner fått prata om det. Jag tror det medvetandegjort problematiken i vår omgivning och att mörkertalet kan minska, säger Tobias Engström.
Polisen på Gotland har tidigare sagt att Gotland är en av landets tryggaste platser och att de ska fortsätta arbeta för att det ska vara så. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) redovisar sin preliminära statistik den 17 januari.