På nyårsafton för två år sedan bestämde sig en person på Hamnplan att rikta en fyrverkeripjäs mot en polis i tjänst vid sitt polisfordon. Det resulterade i att den här personen dömdes för blåljussabotage. Den gången gick det ändå väl så till vida att ingen skadades fysiskt. Yttre befäl Åsa Sahlqvist har träffat GT för att berätta lite om polisens arbete över nyår, men även för att varna, eller i vart fall uppmärksamma föräldrar och tonåringar om riskerna med ett alltför häftigt firande.
– Just Hamnplan är vad vi kallar en hot spot på nyårsafton, och det jag gärna skulle vilja skicka med här är att Hamnplan inte är en lämplig plats för barn. Just där är en stor mix av folk. Många festande ungdomar men även många barnfamiljer går dit med ganska små barn, och det är inte lämpligt.
Trots att det är förbjudet att avfyra fyrverkerier inom tätbebyggt område så är det nästan alltid några som smäller av några fyrverkerier där.
– Vi har ju på oss skyddsglasögon och öronproppar, men bredvid mig tidigare år så har där stått familjer med barn. Det är inte är tillåtet med fyrverkerier där, och det är massvis med folk. Ändå så skjuts där raketer. I fjol när jag jobbade så var det någon som riktade fyrverkerierna rakt in i folkmassan. Risken för att bli skadad av fyrverkeripjäser är ganska hög där, säger Åsa Sahlqvist.
Men varför just Hamnplan?
– Det har väl varit tradition tror jag sedan krogen Hamnplan 5 fanns där, trots att den inte finns kvar nu.
Hon säger att lagen på sätt och vis är formad efter förväntningen att det kommer skjutas fyrverkerier på nyårsafton vid tolvslaget. Men egentligen krävs tillstånd för att avfyra fyrverkerier. Som vi nämnt tidigare är det inte överhuvudtaget tillåtet i tätbebyggt område, men även ute på landet krävs tillstånd.
– Just nyårsafton är det förväntat och det liksom hör till att man skjuter fyrverkerier vid tolvslaget. I ordningslagen står det att fyrverkerier inte får användas utan tillstånd av Polismyndigheten, och att användning ska ske med hänsyn till platsen och tidpunkten. Men det är få som söker tillstånd. Men skulle du till exempel vilja skjuta fyrverkerier en annan dag än nyårsafton så måste du söka tillstånd.
Det finns en rad olika lagar och föreskrifter som du potentiellt kan bryta mot om du trots allt bestämmer dig för att skicka iväg några raketer. Dels kan du göra dig skyldig till att bryta mot lokala ordningsföreskrifter, eller ordningslagen genom att störa andra, men det finns också lagen om explosiva varor. Vill det sig illa kan du göra dig skyldig till framkallande av fara för annan, eller exempelvis allmänfarlig vårdslöshet om det till exempel skulle börja brinna.
– Utöver tillstånd måste du vara över 18 år för att få inneha och avfyra fyrverkerier. Du måste vara nykter och det är du som ansvarar för fyrverkerierna om något skulle hända, säger Åsa Sahlqvist.
Men en kanske ännu värre bov än fyrverkerierna är fyllan.
– Som förälder är det viktigt att du finns tillgänglig om något skulle hända och du till exempel behöver hämta din ungdom. Sen är det klart att ungdomarna inte ska behöva sitta inlåsta hemma. Eftersom nyår är en klassisk festhögtid är det inte ovanligt att ungdomar kanske vill testa alkohol för första gången, och droger finns ju väldigt lätt tillgängligt för ungdomar. Men tanken är inte att socialjouren ska behöva bli inkopplade för att köra hem de här barnen. Föräldrarna måste finnas tillgängliga.
Polisen kommer finnas där folk är, och de jobbar tidigt förebyggande med framförallt alkoholen. De medel de har att tillgå är att beslagta och förverka alkohol, eftersom det ju råder alkoholförtäringsförbud i innerstan. Men de kan även beslagta pyroteknik.
– Det är inte så kul om vi kommer och tar dina dyra fyrverkeripjäser för att du tagit dem till en plats där du inte får avfyra dem, och att du dessutom är onykter. Det finns roligare saker att lägga pengarna på. Men det vi framförallt vill trycka på är att vår roll att förebygga brott, och i det här fallet är det kanske vanligast med våldsbrott i samband med alkoholförtäring. Både som brottsutövare och som brottsoffer. Det finns en stark koppling mellan hög berusningsnivå och att utsätta andra för våldsbrott, eller att som brottsoffer bli utsatt. Därför försöker vi jobba förebyggande med att hålla nere berusningsnivån.