Polisen på Gotland snabbast på plats efter larm om stöld

Polisförbundet har gjort en unik undersökning av svenska polisens utryckningstider.
Polisen på Gotland ligger bättre till än riksgenomsnittet när det gäller utryckningstiden vid skadegörelse, bäst i landet när det gäller inbrott/stöld och vid misshandel ligger gotlandspolisen fyra minuter efter riksgenomsnittet.
Enligt Gunnar Södergren, Visbypolisen bör man ta de här siffrorna med en nypa salt.

Gotland2002-02-07 04:00
Tidningen Aftonbladet publicerade Polisförbundets undersökning den 5 februari i en artikel där tidningen granskar den svenska polisen. I artikeln hade man tagit fasta på att polisen kommer allt längre bort från de människor som behöver dem och hela 193 polisstationer har skrotats i landet under bara några år.
Enligt undersökningen finns det misshandlade människor som i vissa län kan få vänta i över en timme innan polisen kommer.
I artikeln tar man som exempel upp jämtländska Strömsund där två polismän ska patrullera en yta lika stor som Skåne!
<span class=MR>Gotlandspolisen</span>
Polisen i Gotlands län ligger ganska bra till i Polisförbundets undersökning men frågan är om siffrorna verkligen stämmer?
Vid inbrott/stöld är den gotländska polisen snabbast i landet, man är på plats på 16 minuter­riksgenomsnittet är 1 timme och 36 minuter. Sämst i landet är Kronobergs län där det tar 7 timmar och 17 minuter.
När det gäller skadegörelse är utryckningstiden 1 timme och 8 minuter enligt riksgenomsnittet och på Gotland tar det 40 minuter. Sämst är det i Kronobergs län där det tar 3 timmar och 52 minuter och bäst i landet är Örebro län med bara 4 minuter!
Utryckningstiden vid misshandel kan man beteckna som viktigast eftersom det handlar om personskada och våldsbrott­polisen bör så snabbt som möjligt vara på plats för att exempelvis avbryta en pågående misshandel.
Enligt riksgenomsnittet är utryckningstiden 30 minuter medan det på Gotland tar det 34 minuter. Längst får den drabbade vänta i Jämtlands län där det tar 1 timme och 9 minuter och snabbast i landet är polisen i Gävleborg med en utryckningstid på 11 minuter.
<span class=MR>Kan vara missvisande</span>
Gunnar Södergren vid polisen i Visby påpekar att de här siffrorna kan vara missvisande på grund av ett nytt dataprogram, Storm.
Vad man enligt Södergren ska tänka på är att polisen i varje län har fått ett nytt dataprogram som är under inkörning. På Gotland fick man detta program i maj månad i fjol. Gunnar Södergren berättar att det kommer att ta ytterligare ett halvår innan alla som arbetar med dataprogrammet behärskar det fullt ut.
Så fort någon ringer och anmäler en händelse så matas detta in i dataprogrammet och operatören lägger en prioritering på det anmälda. Enligt Södergren lägger man alltid högsta prioritet på våldsbrotten.
När det gäller polisbemanningen på Gotland i dag så finns det cirka 80 poliser och man skulle behöva fler, enligt Södergren. Det kommer snart förstärkning från Polishögskolan med tre polismän och i juni kommer ytterligare två.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om