Polisen prioriterar arbetet med ungdomar
Arbetet med ungdomar och ungdomsbrottslighet.Det är det polisen på Gotland prioriterar allra mest i sommar.
När det gäller ungdomar och alkohol är det den hårda linjen, den så kallade kronobergsmodellen, som gäller. Polisen tar ifrån ungdomarna alkoholen, häller ut den och kontaktar deras föräldrar.
Polismästare Johan Grenfors berättar att polisen är väl förberedd inför sommaren 2009 och han lovar gotlänningar, sommarboende och andra besökare en bra polisverksamhet och en god service.
Midsommarvåld
- Expeditionen kommer inte att ha lunchstängt i sommar, vi får hit instruktörer och lärare från Polishögskolan som behöver komma ut i verkligheten och vi får förstärkning av poliser från Stockholm och Jämtland.
För att det ska bli en riktigt bra sommar krävs dock mer än så, menar Johan Grenfors.
- Polisen är viktig, men nyfikna och ansvarstagande föräldrar och andra vuxna är allra viktigast i arbetet med våra ungdomar.
Midsommar är den enskilda helg då det begås flest våldsbrott i offentlig miljö. Vecka 28 och 29, den så kallade Stockholmsveckan, är arbetsbelastningen allra högst för polisen. Under Almedalsveckan har man en särskild organisation där mycket handlar om skydd och övervakning.
- Under sex veckor, från slutet av juni till och med Medeltidsveckan får vi förstärkning med sex poliser. Under veckorna 28 och 29 får vi hit tolv extra poliser utöver det. Så många har vi inte haft tidigare, berättar Mats Holst, chef för polisens ordningsavdelning. En särskild citygrupp kommer vi att ha även i sommar. Och veckorna 31 och 32 kommer vi att ha ridande poliser och fyra hästar i tjänst.
Rattfylleriarbete
Nu närmast är det skolavslutningar som polisen ägnar en del arbete åt.
- Traktorkortegen är på torsdag när rekordmånga tar studenten, omkring 700 ungdomar. Då stänger vi av vissa vägar under eftermiddagen. Men det är mycket fester hela veckan och det innebär en del tas för rattfylleri. Därför kommer vi att inrikta vårt arbete på detta, i anslutning till systembolag och fester, för att förebygga så att färre slipper åka dit för rattfylleri till exempel efter en fest, säger Roger Nyd, chef för polisens trafikavdelning.
Studentfirande brukar inte ställa till några större problem, då är det oftast betydligt stökigare vid skolavslutningarna på grundskolans högstadium som är nästa vecka.
- Då kommer vi att arbeta som vi gjorde under exempelvis valborgsmässoafton, berättar Fredrik Persson. Fler poliser som lämnar bilarna och rör sig till fots på stan.
Där unga samlas
- Och vi ska försöka vara där ungdomarna samlas. På ett tidigt stadium, innan det spårar ur, tillägger Johan Grenfors.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!