Polisen: "Så förebygger du cykelstölder"

Polisen upplever en tendens till ökade cykelstölder på Gotland och tipsar därför att man ska låsa sina fordon ordentligt.

Antalet cykelstölder har ökat på Gotland. Men det finns sätt att minska risken för att bli bestulen.

Antalet cykelstölder har ökat på Gotland. Men det finns sätt att minska risken för att bli bestulen.

Foto: Linda Wikström / David Skoog

Gotland2019-09-14 18:00

Trots att det inte skett några villainbrott de senaste veckorna på Gotland menar polisen att vi fortsatt måste vara uppmärksamma och låsa om oss.

– Förra året hade vi flera inbrott, sen hade vi en paus, och sen kom det en antal inbrott igen. Vi hoppas att det inte är samma mönster i år, men med hänsyn till att vi hade det den här tiden förra året så vill vi ändå flagga för det, säger Johan Jonsson, yttre befäl och polisinspektör på Gotland.

Utöver villainbrotten har även polisen på ön märkt av en tendens till ökade cykelstölder. Och då många skaffar dyrare cyklar, och elcyklar finns det större anledning att motverka att de stjäls.

– Ställ inte bara ifrån dig cykeln, utan lås den och lås gärna fast den om du vill öka tryggheten ännu mer, säger Johan Jonsson.

Att låsa fast ramen på cykeln eller mopeden i någonting, eller på annat sätt göra det svårare för tjuven, ökar sannolikheten att man får behålla sitt transportmedel. Och för att underlätta för att få tillbaka en cykel, om den ändå skulle bli stulen, finns det också saker man kan göra.

– När man köper en cykel så ta gärna ett foto och skriv upp ramnumret. Det underlättar när vi försöker hitta ägaren till en stulen cykel. Det kan även gälla andra saker som man köper som är märkta på det sättet.

Och om man som privatperson skulle hitta en cykel som man antar är stulen så ska man ta kontakt med polisen.

–  Man kan meddela plats och tid, så kommer vi att kontrollera cykeln, säger Johan Jonsson.

Karta: Polisstationen Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!